Belgisch delegatieleider Gert Van Looy is positief na werkbezoek aan Pyeongchang

Print
Belgisch delegatieleider Gert Van Looy is positief na werkbezoek aan Pyeongchang

Foto: BELGA

Brussel -

Woensdag was het nog precies honderd dagen tot de start van de Olympische Winterspelen. Gert Van Looy zal in februari 2018 delegatieleider zijn van Team Belgium. De voorbereidingen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang verlopen naar wens, zegt hij na een werkbezoek.

“Er is uiteraard nog veel werk maar alles wijst erop dat men tijdig klaar zal zijn”, legt Van Looy uit op de website van Team Belgium. “De sportinfrastructuur ziet er heel goed uit en ook beide olympische dorpen zullen klaar zijn.” De venues voor de verschillende sporten zijn verdeeld over twee clusters: de Gangneug en Mountain Cluster, een kust- en bergcluster.

“Voor de atleten zijn vooral het grote tijdsverschil van acht uur, de lange vlucht tot Seoel en dan nog eens het bustransport van zes uur tot in Pyeongchang de belangrijkste hindernissen”, legt de delegatieleider uit. “Het transport naar de trainingen en de competities lijkt goed geregeld. De venues zijn goed bereikbaar en het transportschema is uitstekend. De organisatie van Pyeongchang maakt over het algemeen een zeer accurate indruk. Zuid-Korea is een modern land, welvarend, met technologische voorsprong. Dat uit zich in de aanpak van de Spelen.”

Hoe groot de Belgische delegatie voor Pyeongchang zal zijn, is volgens Van Looy nog koffiedik kijken. “Het is heel moeilijk te zeggen aangezien de kwalificatiewedstrijden voor bijna alle sporten nog volop aan de gang zijn. In sommige sneeuwsporten gaan die zelfs door tot 21 januari. Indien alles verloopt zoals verwacht, zullen we met de grootste na-oorlogse delegatie ooit naar de Winterspelen gaan (11 in 1948, red) en zullen we ook vertegenwoordigd zijn in het meeste aantal sporten ooit, naar verwachting negen”, aldus de chef de mission. “In het kunstschaatsen zijn de kwalificatiemomenten afgelopen en hebben we twee quotaplaatsen behaald (met Jorik en Loena Hendrickx, red). Voor de andere sporten gebeurt de selectie op basis van een ranking. Die kunnen behaald worden op world cups of op andere competities waar rankingpunten te verdienen zijn. De definitieve selectiedatum, afhankelijk van reallocaties, is naar verwacht op 21 januari.”

De Winterspelen vinden plaats van 9 tot 25 februari.