Beauty

Zo droog je je haar het best volgens de wetenschap

Print
Zo droog je je haar het best volgens de wetenschap

Foto: Shutterstock

De Britse professor Tim Moore, verbonden aan de universiteit van Cambridge, heeft zich gespecialiseerd in haar en wat je kan doen om het gezond te houden. Zo ga je volgens hem beter nooit slapen met natte lokken en is föhnen altijd de beste optie. In The Daily Mail legt hij zijn bevindingen haarfijn uit.

Tim Moore ontkracht al meteen een mythe: lokken aan de wind laten drogen is niet het beste voor je haar. “Op deze manier beschadig je het alleen maar. Als je jouw lokken bevochtigt, verandert de moleculaire structuur meteen. De buitenste rand van het haar absorbeert het water en zwelt op, wat betekent dat het zwakker is. Hoe langer het nat blijft, hoe erger de zwelling. Als de haartjes dan langzaam beginnen te drogen, kunnen ze afkraken met permanente schade tot gevolg.

Koud blazen

Blazen met de haardroger op de laagste stand is volgens de wetenschapper de beste keuze, dan beperk je het risico op oververhitting. Het allerbelangrijkste? Eindig met koude lucht. Die leidt ertoe dat de haartjes de binnenste verbindingen van het haar zich herstellen en je kapsel in model blijft. Doe dit ook voor je gaat slapen, want met nat haar in bed kruipen vergroot de kans dat je opstaat met afgebroken haartjes en extra veel pluis in je kapsel.

Grove kam

Een aandachtspunt van de professor: blaas je haar niet als het kletsnat is. Droog het eerst met een handdoek en ga voorzichtig te werk. “Dep het overtollige water af. Wrijf niet als een gek met de handdoek over je haar, want dat kan verzwakte haartjes doen afbreken en op termijn zelfs een lengteverschil in de hand werken.” Kam vervolgens het haar met een grove kam. Een borstel laat je beter links liggen, want de fijne tandjes kunnen natte haren kapot trekken. Daarna kan je overgaan tot het brushen.

Ideaal klimaat

Wil je je coupe nog meer in model brengen met een warmtetool, werk dan altijd op honderd procent droog haar. Een hete tang aanbrengen op natte lokken veroorzaakt gegarandeerd kapotte haren. Wist je trouwens dat het weer een invloed heeft op je lokken? Ga gerust naar buiten op een zonnige, droge maar koude winterdag. Dit is het ideale haarklimaat.

Niet te missen