DE KERN

Zal Puigdemont in Spanje een eerlijk proces krijgen?

Het leek wel een aflevering van The Fugitive. De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont was de voorbije dagen de meest gezochte persoon in België en het gonsde dan ook van de geruchten over zijn whereabouts. Een persconferentie in Tielt? De kelder van Willy Kuijpers?

Guido Cloostermans

Om de Spaanse premier Rajoy, die zich in dit conflict steeds meer gedraagt als een soort van Iberische Erdogan, niet nog meer tegen de haren in te strijken, verbood premier Charles Michel zijn regeringsleden elk contact met de Catalaanse separatist, een verbod waar zelfs Theo Francken zich aan lijkt te houden. In Brussel werden Carles Puigdemont en zijn onafhankelijkheidsverklaring straal genegeerd. Hij is daarmee de facto herleid tot een politieke paria, drager van gevaarlijk virus. De onafhankelijkheid: niet meer dan een klucht. Had hij zijn zaak echt vooruit willen helpen, was hij maandag gewoon naar het werk gegaan en had hij zich door de Guardia Civil laten oppakken. Verkiezingsoverwinning gegarandeerd. Bij de N-VA kruipt het separatische bloed inmiddels waar het niet gaan kan. Dat Puigdemont naar Brussel kwam op uitnodiging, impliciet of expliciet, van de grootste regeringspartij, daar twijfelen we niet aan, daarvoor was de persconferentie van Puigdemont té getelefoneerd. Maar of de N-VA, die zijn separatistische agenda in eigen land heeft begraven, een regeringscrisis wil riskeren voor de separatistische agenda van de Catalanen, is een ander paar mouwen. Ook al doet premier Michel in zijn broek voor een nieuw diplomatiek incident met Spanje, we konden de voorbije dagen ook fier zijn op ons kleine koninkrijk. Michel die het geweld van de Spaanse politie scherp veroordeelde, België als EU-land waar ook inwoners van een ander EU-land asiel kunnen vragen, knoop dat in uw oren daar in Polen en Hongarije. Het is een mooie traditie: al in de negentiende eeuw was België het toevluchtsoord voor politieke ballingen zoals Victor Hugo, Karl Marx en Michael Bakoenin. Niet alleen Theo Francken heeft de voorbije dagen een goede kans om te zwijgen laten voorbijgaan. In zijn Catalaanse heksenjacht kreeg premier Rajoy ook Belgische steun. Oud-premier Guy Verhofstadt verweet Puigdemont dat hij Catalonië in chaos en ravage heeft gestort. Verhofstadt weet waarover hij het heeft, hij is een ervaringsdeskundige op het vlak van chaos en ravage.

De vraag of Puigdemont in Spanje een eerlijk proces krijgt, is nochtans legitiem. Dat de woordvoerder van de Partido Popular voor Puigdemont hetzelfde lot in petto heeft als voor diens voorganger Lluis Companys, belooft niet veel goeds. Companys werd in 1940 door de troepen van Franco gefolterd en geëxecuteerd. In Spanje zijn de oude demonen nooit ver weg.

Meer over De Kern

Aangeboden door onze partners