Familie dodelijk slachtoffer Manhattan: “Anne-Laure (31) was een fantastische echtgenote en mama”

Het Belgisch slachtoffer van de aanslag in New York is Ann-Laure Decadt, een 31-jarige vrouw uit het West-Vlaamse Staden. “Ze was een fantastische echtgenote”, klinkt het in een mededeling van de familie. Bij de aanslag zijn ook drie Belgen gewond geraakt. Het gaat om een gezin: vader, moeder en zoon.

Ann-Laure werd dinsdagnamiddag van de weg gemaaid door een man in een pick-up. “Ik werd gisteravond rond 20.40 uur gecontacteerd door het Presbyterian Hospital Lower Manhattan”, schrijft de familie. “Zij vertelden dat er een aanslag was en dat Ann-Laure daarbij overleden is. Ze zat op de fiets en werd blijkbaar verrast door het gevaarte dat van achteren kwam.”

De jonge vrouw was samen met haar twee zussen en haar moeder op citytrip in New York. “Ze waren bij Ann-Laure op het moment van de aanslag, maar zijn gelukkig ongedeerd”, klinkt het.

“Ann-Laure is 31 jaar geworden en was een fantastische echtgenote en schitterende mama van onze twee zoontjes van drie maand en drie jaar oud. Dit verlies is ondraaglijk en niet te vatten.”

Bijstand aan familie

Francesco Vanderjeugd (Open VLD), burgemeester van Staden, reageerde woensdagochtend geschokt op het overlijden. “Het is zo grof, dat iemand die daar op vakantie is en geniet van haar vrije tijd, net daar om het leven moet komen door zo’n daad. Ik heb er bitter weinig woorden voor”, aldus de burgemeester. “Het is nu nog een beetje zoeken hoe we het stoffelijk overschot kunnen repatriëren, samen met de andere gezinsleden. Zij zijn gelukkig ongedeerd.”

De Belgische consul-generaal is momenteel ter plaatse bij de familie van het slachtoffer. “We stellen alles in het werk om hen bij te staan”, aldus minister Reynders.

© AP

Lower Manhattan

Het incident deed zich voor aan West Side Highway en Chambers Street in Lower Manhattan. Een 29-jarige man uit Tampa (Florida) reed rond met een gehuurde witte pick-uptruck van doe-het-zelfketen Home Depot toen hij rond 15.15 uur plaatselijke tijd plots van de weg afweek en inreed op meerdere voetgangers en fietsers op een fietspad. Het voertuig kwam tot stilstand door tegen een schoolbus te knallen, waarbij twee leerlingen en twee leerkrachten gewond raakten.

De verdachte, volgens Amerikaanse media Sayfullo Saipov, verliet vervolgens de wagen en zwaaide met een paintballgeweer en een luchtdrukgeweer. Volgens ooggetuigen zou hij daarbij meermaals “allahu akbar” geschreeuwd hebben. De verdachte werd kort na de feiten door de politie in de buik geschoten, in de boeien geslagen en een ziekenhuis gebracht.

Een politieverantwoordelijke zegt dat een briefje in de wagen werd gevonden, waarop staat dat de dader handelde in naam van IS.

Argentijnse vrienden

Bij de aanrijding op een straat voorbehouden voor fietsers en voetgangers vielen acht dodelijke slachtoffers en elf gewonden, aldus burgemeester Bill de Blasio tijdens een persconferentie. Er stierven zes slachtoffers ter plaatse. Twee anderen werden nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar werden daar dood verklaard.

Er zijn ook vijf Argentijnse vrienden bij de doden, zegt de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken. Hernán Diego Mendoza, Diego Enrique Angelini, Alejandro Damián Pagnucco, Ariel Erlij en Hernán Ferruchi waren in New York voor een reünie dertig jaar nadat ze samen afstudeerden. Een zesde vriend, Martin Ludovico Marro, is gewond geraakt.

© REUTERS

Ooggetuigen

Omdat de aanval gebeurde toen de lessen net gedaan waren, hebben veel leerlingen en ouders die hun kinderen kwamen ophalen de aanslag zien gebeuren. De moeder van een dertienjarig meisje, dat oog in oog stond met de terrorist, zei dat haar dochter te getraumatiseerd was om te praten. “Ze was vlakbij de schutter. Hij had twee geweren”, zegt de moeder.

Ook Yvonne Villiguer (52) was net haar zoontje komen oppikken. Ze waren klaar om van deur tot deur snoep te gaan vragen, zoals de Halloween-traditie voorschrijft. “Het was vreselijk. We zijn hier elke dag. Het is onze route naar de school, we wandelen hier met de hond en we gaan naar de supermarkt”, getuigt ze. Na de aanslag besloten ze om tijdelijk in het appartement van enkele vrienden te verblijven.

Aangeboden door onze partners