Mohammed Bakkali bij arrestanten na verijdelde aanslag in Thalys

Print
Mohammed Bakkali bij arrestanten na verijdelde aanslag in Thalys

Mohammed Bakkali werd gearresteerd in het onderzoek naar de verijdelde aanslag op een Thalys in augustus 2015. Foto: photo news/rr

In het onderzoek naar de verijdelde terroristische aanslag op de Thalys in augustus 2015 heeft de onderzoeksrechter dinsdag twee personen onder aanhoudingsbevel geplaatst. Dat meldt het federaal parket. Het gaat om Youssef Siraj (29) en Mohamed Bakkali (30). Die laatste was al onder aanhoudingsbevel geplaatst in het dossier rond de aanslagen in Parijs. De twee andere personen die bij de zes huiszoekingen van maandag werden gearresteerd, werden na grondig verhoor weer vrijgelaten.

De mislukte aanslag op de Thalys vond op 21 augustus 2015 plaats. De 26-jarige Ayoub El Khazzani was in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de trein gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met de wapens in de hand uitkwam. Maar omdat El Khazzani door vier reizigers - drie Amerikanen en een Brit - overmeesterd werd, raakten uiteindelijk maar drie mensen gewond. Enkele dagen na de mislukte aanslag werd Ayoub El Khazzani in Frankrijk al in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk.

Kort na de aanslag kwam aan het licht dat El Khazzani een tijdlang in Sint-Jans-Molenbeek had verbleven en meer dan waarschijnlijk linken had met Abdelhamid Abaaoud, spilfiguur van de terreurcel van Verviers en de aanslagen in Parijs. Maandag vielen speurders dan binnen op twee adressen in Sint-Jans-Molenbeek, één in Anderlecht, en één in Laken, en hielden ze huiszoekingen in de gevangenissen van Andenne en Marche-en-Famenne. Er werden geen explosieven of wapens aangetroffen maar vier personen werden meegenomen voor verhoor.

Twee van hen werden vrijgelaten na grondig verhoor maar Youssef Siraj en Mohamed Bakkali werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Beiden zijn in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, Bakkali bovendien als leider.

In Duitsland en Frankrijk werden ook al vijf personen opgepakt die een rol zouden gespeeld hebben in de mislukte aanslag.

DNA van Salah Abdeslam

Bakkali is een bekende van het gerecht: hij werd eind november 2015 ook al eens opgepakt en aangehouden wegens terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Een BMW die hij huurde, werd gezien in de omgeving van twee safehouses waar de aanslagen in Parijs voorbereid zouden zijn: in Charleroi en Auvelais. Bakkali zou onder een valse naam ook een safehouse in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek gehuurd hebben, waar onder meer DNA-materiaal van Salah Abdeslam werd aangetroffen.

De politie vond bij hem bovendien een video waarin een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd bespioneerd. Intussen is gebleken dat die video gemaakt werd door de broers El Bakraoui, die zich op 22 maart opbliezen in de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek.

Bakkali werd ook in verband gebracht met het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek waar de broers El Bakraoui zich de weken voor de aanslagen in Parijs schuilhielden. Op een computer die aangetroffen werd in een vuilnisbak vlakbij dat appartement, hebben speurders een testament van Ibrahim El Bakraoui gevonden, waarin Bakkali vermeld wordt. Dat testament zou Bakkali evenwel vrijpleiten van elke directe betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

Lees meer over de aanslagen in Parijs