Sint-Vincentius Ham-Tessenderlo zorgt voor een warmere samenleving

Print
Sint-Vincentius Ham-Tessenderlo zorgt voor een warmere samenleving

Foto: Patrick Bosmans

Ham - Ook in Ham en Tessenderlo neemt de armoede toe. Mede dank zij Sint-Vincentius kunnen deze mensen een moeilijke periode overbruggen.

Alle lezers vernamen onlangs in de pers nav de voorstelling van het “Jaarboek armoede en sociale uitsluiting” dat armoede alleen maar toeneemt. Ook in de gemeenten Ham en Tessenderlo is dat niet anders.

Mensen die in de problemen komen, kunnen via de OCMW dienst van Tessenderlo of Ham laten bepalen of ze in aanmerking komen voor een voedselpakket. "Dankzij de hulp van velen kunnen we als vrijwilligersorganisatie dit maandelijks waarmaken.", vertelt voorzitter Ludo Grieten, "Vooreerst gaat onze dank naar het gemeentebestuur van Ham want dankzij hen hebben we een ideale locatie om te werken. Voor het vervoer naar de voedselbank kunnen we steunen op de technische dienst van de gemeente Ham."

Hun voedsel krijgen ze van de Europese Unie en van de voedselbank. Daarnaast mogen heel wat goederen opgehaald worden in de eigen buurt. Zo kunnen ze een veel gevarieerder voedselpakket samenstellen. Eén bedrijf sponsort elke maand een fruitassortiment. Het is een droom als ze ook groenten konden aanbieden. Misschien biedt zich voor dit wel een sponsor aan?

In de tweede week van de maand komen de hulpvragers voor het maandelijks voedselpakket. Door de vele goederen die de vereniging ophaalt, kunnen ze ook op de laatste zaterdag van de maand de hulpvragers ook nog een extra pakket aanbieden. Ook van dit aanbod wordt gretig gebruik gemaakt.

"Dankbaar zijn we ook voor degenen die giften storten.", gaat voorzitter Grieten verder, "Met hun hulp kunnen we bijkomende basisproducten aankopen. Zo hebben we dit jaar reeds drie keer duizend liter melk kunnen aankopen. Als de beloofde melk van de Europese Unie ook dit najaar niet geleverd wordt, zijn we genoodzaakt nog eens bij te kopen."

Heel wat medewerkers staan paraat voor het lossen van de container, hulp bij bedeling, ophalen van goederen, poetsen lokaal … kortom de vereniging is zeer dankbaar voor de onbetaalbare hulp van zovele helpende handen. Fijn is het ook om te kunnen rekenen op de professionele hulp van de twee OCMW- diensten. Zonder hun screening van de hulpvragers zou de werking er totaal anders uitzien.

"We zijn met zijn allen heel blij als gezinnen uit Tessenderlo en Ham aangeven dat ze mede dank zij ons een moeilijke periode hebben kunnen overbruggen en dat ze mede daardoor klaar zijn om hun gewone leven terug op te pikken.", besluit Grieten, "Samen zorgen we voor een “warmere” samenleving."

Info over de vereniging vind je op www.vincentiushamtessenderlo.be en je kan hen volgen op facebook.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio