Retorica Sint-Jan Berchmanscollege 1957 vieren diamant

Print

Foto: Jempi Trippaers

Centrum

Genk - Een heuglijke en onvergetelijke dag werd het, de diamanten viering van de studenten van het Sint-Jan Berchmanscollege uit Genk, anno 1957. Zestig jaren geleden beëindigde deze groep zijn humaniora-studies. Na zestig jaar kwamen ze weer bij elkaar om elkaar te feliciteren voor dit uitzonderlijk evenement.

Jan Remans en Guido Moons waren enkelen van de initiatiefnemers voor dit gegeven. "We zijn destijds met 20 studenten van start gegaan", zegt Guido. (zie de klasfoto's) "Jammer genoeg zijn ondertussen al 12 medestudenten overleden. Overigens was onze Latijns-Griekse retorica de elfde in de geschiedenis van SJB. Maar de retorica Latijn-Wiskunde was de allereerste van deze onderwijsinstelling. Vijf leerlingen van deze afdeling behaalden toen hun diploma", lacht Guido.

Twee afwezigen

Een bijzonder gegeven in deze viering was uiteraard het fotomoment. Bij dit element werd er ook wel een traantje weggepinkt, net als op de officiele ontvangst door de huidige directie van SJB. Zowel algemeen directeur Myriam Yzermans als directeur financien Patrick Croux toonden zich volwaardig kelnerpersoneel bij de bediening van de feestvarkentjes en hun lieve dames. "Ook zij worden vandaag in deze spontane hulde betrokken", zei schepen van onderwijs en cultuur Anniek Nagels.

Even werd ook stilgestaan bij de enkele afwezigen bij dit diamanten feest. "Jos Noben woont momenteel in Spanje. Hij kon niet aanwezig zijn wegens een belangrijke vergadering. En onze priester Jan Regal is al jarenlang missionaris in Honduras. Zijn dokter heeft hem de lange reis naar Genk afgeraden wegens gezondheidsredenen", verklaarde Jan Remans, de fotograaf van dienst.

Guido Moons kon in zijn dankwoordje tegenover de volle gezellige zaal niet stilstaan tegenover het feit dat hij bijzondere bindingen had met huidige directieleden van SJB. "Ik heb inderdaad nog twee personen van de huidige college-leiding in de klas gehad als student, later zelfs nog als collega", lacht hij.

Tenslotte werden liefst drie ere-gasten verwelkomd op deze mooie viering. "Zowel Xavier Staelens, als Hugo Cuppens en Willy Vanvinckenroye zijn nog levende ex-leraars van onze lichting. Toch wel erg bijzonder dat zij dit feest kunnen meemaken. Ook zij werden, net als alle aanwezigen, in het bezit gesteld van het formidabel mooie diamanten lustrumboek, een document voor het college en voor de gevierde ex-studenten", benadrukt Guido Moons.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio