VAB waarschuwt voor piek van marterschade aan wagens

Print

Nu het bijna november wordt, is het weer opletten voor marterschade aan je auto. November is de drukste maand bij mobiliteitsorganisatie VAB voor wat betreft marterschade. Als je in één van de risicogebieden woont (Wallonië, Limburg of Vlaams-Brabant), neem je dus best je voorzorgen.

Steenmarters komen steeds meer verspreid voor, en dat vooral in het voor- en het najaar. In het najaar gaan steenmarters op zoek naar een warme slaapplaats, onder andere in de motorruimte van auto’s.

In september kreeg VAB 52% meer oproepen binnen dan in september vorig jaar. In oktober was dat zelfs 82%. Het is dus duidelijk een toenemend fenomeen. Pechgevallen met steenmarters komen vooral voor in Wallonië (54% van het totaal aantal pechgevallen door steenmarters), Brabant (25%, waarvan 4% in de regio Mechelen) en Limburg (18%).

Hoe kan je je auto beschermen tegen steenmarters?

1. Parkeer in een garage: Parkeer je auto indien mogelijk in een goed afgesloten garage. Heeft je garage geen gaten groter dan 4 cm? Dan kan de steenmarter er niet in.

2. Maak het motorcompartiment schoon: Als je vermoedt dat er een steenmarter in (de buurt van) je auto is geweest (door bv. haren, pootafdrukken of uitwerpselen), dan maak je de motorruimte het best grondig schoon. Zo spoel je alle geuren weg en voorkom je dat een andere marter de behoefte krijgt om zijn territorium af te bakenen onder jouw motorkap.

3. Scherm de motorruimte mechanisch af: Voorkom dat de steenmarter in de motorruimte geraakt door de toegangen te laten afsluiten (bv. met een draadrooster) of laat de kwetsbare kabels en leidingen met stevige kabelgoten of -hulzen beschermen. Sommige automerken hebben speciale marterkits ontwikkeld die de auto ontoegankelijk maken. Je kunt ook online buisbescherming kopen, maar let op: voor sommige kabels heb je een hittebestendige kabelgoot nodig. Informeer je dus steeds eerst bij je garagist vooraleer je er zelf aan begint.

4. Scherm de motorruimte elektrisch af: Je kunt een stroomstootapparaatje (laten) installeren in de motorruimte, waardoor de steenmarter een lichte elektrische schok voelt wanneer hij in de motorruimte kruipt. Om problemen met de garantie te voorkomen, moet je het laten installeren door een professionele automonteur. Je vindt deze apparaatjes in alle prijsklassen (tussen € 25 en € 200).

5. Installeer een marterverschrikker met ultrasoon geluid: Steenmarters hebben een hekel aan een hoog piepend geluid. Apparaatjes die een dergelijk geluid maken kun je ook onder of in de motor kleven of bevestigen, maar let wel op dat je het niet aanbrengt op onderdelen die warm worden. Zo’n apparaatje kost ongeveer € 50.

De kosten voor een pechgeval kunnen oplopen tot 600 euro.