VIDEO. 56 everzwijnen geschoten tijdens drijfjacht in Hechtel

Dat er in noordwest Limburg een everzwijnenplaag woedt, was al een tijdje duidelijk. Maar als er in het verleden op werd gejaagd leverde dat slechts een beperkt resultaat op. Tot zaterdag. Toen werden bij een drijfjacht op het militair domein in Hechtel maar liefst 56 everzwijnen gedood. Nog nooit werden er in Vlaanderen meer everzwijnen gedood tijdens een enkele jachtpartij.

Zahra Boufker, Belga

“Onze groep alleen al heeft 52 varkens geschoten”, zegt Eric Goedhuys van de jachtgroep Punie, die ten zuiden van de Kamperbaan jaagden. Aan de noordkant werden vier evers gedood. “Aan deze kant kunnen de varkens makkelijk ontsnappen via het moeras aan het Pijnven”, zegt Willy Vanhelden, voorzitter van Wildbeheereenheid De Zandhaas Hechtel. “Het is dan ook onmogelijk om het gebied volledig af te sluiten.”

Snelheidsbeperking

Om de drijfjacht op een geslaagde manier te laten plaatsvinden werden de bewoners ook goed ingelicht. Het gebied ligt in militair domein en dat domein was zaterdag niet toegankelijk voor burgeractiviteiten zoals wandelen en paardrijden. Het fietspad Koersel-Hechtel dat door het militair domein loopt, werd gesloten. Op de Kamperbaan was een snelheidsbeperking van kracht, namelijk maximum vijftig kilometer per uur tussen 8 en 17 uur ‘s avonds.

Voor burgemeester van Hechtel-Eksel Jan Dalemans was het de eerste keer dat hij een dergelijke drijfjacht bijwoonde. “Ik stond ervan versteld hoeveel voorbereiding zo’n dag nodig heeft”, zegt hij. “De maatregelen naar veiligheid bijvoorbeeld zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Ik ben hier de hele dag ter plaatse geweest en ik ben echt onder de indruk.”

Afrastering

Binnenkort komen er nog maatregelen aan de Kamperbaan om de overlast van everzwijnen aan te pakken. “Er komt een afrastering en er zal een wilddetectiesysteem geplaatst worden, zodat automobilisten verwittigd worden als er wild de rijbaan wil oversteken. Zo kunnen de weggebruikers alert zijn,’’ aldus burgemeester Dalemans.”

“De jacht zelf is een groot succes geweest. Dat is belangrijk. Vergeet niet dat we hier in Hechtel-Eksel en in een aantal naburige gemeenten van een echte plaag mogen spreken. Alleen al daarom ben ik blij dat ze de populatie hebben kunnen uitdunnen. Ook in november, december en januari volgen er nog gerichte everzwijnjachten, maar dan op iets kleinere schaal.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio