Opmerkelijke oproep: “Mannen, raak je edele delen op andere manier aan”

Print
Opmerkelijke oproep: “Mannen, raak je edele delen op andere manier aan”

Foto: Shutterstock

Mannen raken gemiddeld 5,6 keer per dag hun edele delen aan, zo tonen cijfers aan die het verzorgingsmerk AXE verzamelde. Maar ze doen dat volgens het merk helemaal verkeerd. “We willen Belgische mannen aanmoedigen om 1 van de 5,6 momenten te benutten om hun edele delen op een andere manier vast te nemen.”

Wat op het eerste zicht een vreemde oproep lijkt, blijkt al snel maatschappelijk relevant te zijn. “Teelbalkanker is een van de meest voorkomende kankers bij mannen jonger dan 40 jaar. Het is van cruciaal belang dat deze ziekte snel wordt opgespoord, aangezien dit de overlevingskansen aanzienlijk verhoogd. Daarom moedigt AXE alle mannen aan het hele jaar door controles uit te voeren en indien nodig een dokter te consulteren”, luidt het. De oproep komt er naar aanleiding van Movember, een jaarlijks initiatief dat iedereen wil sensibiliseren omtrent belangrijke mannelijke ziektes zoals teelbal- en prostaatkanker.

Uit de cijfers blijkt overigens dat slechts 25,5% van de mannen weet welke eenvoudige handelingen nodig zijn om teelbalkanker te ontdekken. Wat blijkt overigens: van die 25,5% weet slechts 42,5% na ondervraging ook effectief wat de juiste handelingen zijn.