© Photoshot

Thomas Cook Airlines Belgium slaat laatste keer vleugels uit

Met een vlucht Tenerife-Brussel valt in de nacht van vrijdag op zaterdag het doek over Thomas Cook Airlines Belgium (TCAB). Vijftien jaar lang vloog de Belgische luchtvaartmaatschappij het gros van de klanten van Thomas Cook, Neckermann en Pegase naar hun vakantiebestemming, maar vanaf zaterdag neemt Brussels Airlines de fakkel over.

Brussels Airlines maakte eind maart bekend dat het de meeste activiteiten wilde overnemen van TCAB, de Belgische luchtvaartmaatschappij van reisorganisator Thomas Cook. Honderdzestig piloten en cabinemedewerkers, twee vliegtuigen (Airbus A320) en alle slots worden nu, bij de start van het winterseizoen in de luchtvaart, overgedragen.

Dat betekent wel het einde van de luchtvaartmaatschappij Thomas Cook Airlines Belgium. Opgericht in 2002, vindt in de nacht van vrijdag op zaterdag de laatste vlucht plaats. Passagiers uit het Spaanse vakantie-eiland Tenerife landen normaal gezien rond 1.30 uur op Zaventem.

Door de overname wordt Brussels Airlines de belangrijkste partner van reisorganisator Thomas Cook. De luchtvaartmaatschappij zal 80 procent van de vliegtuigreizigers van Thomas Cook vervoeren. Tot nu toe was dat maar 18 procent. Met de omvorming van TCAB-routes tot lijnverbindingen van Brussels Airlines, verdubbelt het aantal zonbestemmingen van de maatschappij tot 51.

Zaterdag al voert Brussels Airlines vakantiegangers van Thomas Cook naar elf bestemmingen. Naar aanleiding daarvan zijn enkele festiviteiten gepland rond de vlucht naar de Egyptische badplaats Hurghada (vertrek gepland om 14.05 uur), een nieuwe bestemming voor Brussels Airlines.

De integratie van personeel en vliegtuigen verloopt vlot, zegt Brussels Airlines. “De eerste vluchten waarop voormalig TCAB-cabinepersoneel zal werken, zijn al gepland”, luidt het. Omdat Brussels Airlines ook met A320’s vliegt, moeten de betrokkenen alleen de specifieke operationele procedures van de nieuwe werkgever aanleren. De TCAB-piloten krijgen nog een uitgebreidere opleiding.

Een eerste vliegtuig (OO-TCV) werd al in een Brussels Airlines-kleedje gestoken en is klaar om de vloot te vervoegen. Het tweede toestel volgt binnen enkele weken. Omdat de TCAB-vliegtuigen al in het Belgische luchtvaartregister stonden, behouden ze de “TC” in hun immatriculatie.

Twee andere A320-vliegtuigen van TCAB komen in handen van SHS Aviation, de Nederlandse holding die het failliete VLM Airlines overnam, zo blijkt nu. Er werd een aanvraag ingediend bij de federale overheidsdienst Mobiliteit om de vliegvergunning (AOC) van TCAB voor die vliegtuigen te gebruiken.

SHS had eerder al bekendgemaakt het grondpersoneel van TCAB (zoals vluchtplanning, onderhoud, hr en opleidingen) over te nemen. Het gaat om een veertigtal mensen. Zij kunnen aan de slag blijven op Brussels Airport.

Het vijfde vliegtuig uit de vloot van TCAB keert terug naar de Thomas Cook Airlines Group.