COLUMN - DUCHÂTELET OP VRIJDAG

“Steeds meer belangrijke mensen, ook bij zijn eigen partij, beseffen nu dat Donald Trump een ongeleid projectiel is”

Print

duchâtelet op vrijdag

“Steeds meer belangrijke mensen, ook bij zijn eigen partij, beseffen nu dat Donald Trump een ongeleid projectiel is”

Foto: LD

Het gaat niet slecht met de economie van de Verenigde Staten. De werkloosheid is verder gedaald en de beurs is verder gestegen. De ‘toegevoegde waarde’ die het land voortbrengt, stijgt ook, en de rente blijft laag. De centrale bank begint het geld dat in de economie werd gespoten via goedkope leningen, heel stilletjes aan terug te nemen.

Er worden nog steeds meer goederen en diensten ingevoerd dan uitgevoerd, maar de situatie is stabiel. Het minpuntje dat de overheidsschuld nog wat gestegen is, wordt gecompenseerd door de pogingen om de overheidsuitgaven te verminderen. Bovendien wil men de belastingen op de winst van bedrijven verminderen, in navolging van de meeste Europese landen. En dat allemaal dankzij de nieuwe president…

Dat is in ieder geval wat hij er zelf van denkt. Het zou mooi zijn indien de economie zo snel – op zes maanden tijd – zou reageren. Dat gebeurt wel met slecht nieuws, zoals bij de bankencrisis. Maar beweging in de goede richting gaat zeer traag, zoals na de bankencrisis, tussen 2010 tot 2016.

In feite heeft de nieuwe president nog geen echte beleidsdaad kunnen stellen. Zo ging bijvoorbeeld de afschaffing van Obamacare niet door, en werden sinds zijn aantreden geen verdere stappen gezet voor de bouw van de muur tussen de VS en Mexico.

Trump heeft zich vooral met buitenlandse kwesties beziggehouden, zoals ruziemaken met Noord-Korea. Nochtans had hij tijdens zijn verkiezingscampagne gezegd dat hij zich op de Verenigde Staten zou concentreren. De realiteit is dat de wereldeconomie het goed doet en daarvan profiteert de VS, net als Europa, China, en de meeste andere landen. Dat weten de meeste Trump-kiezers niet. Hij is de magiër die zij aan de macht hebben gebracht.

De Amerikanen met een bredere kennis beseffen dat de economische opleving het gevolg is van het goede beleid van de Amerikaanse centrale bank (en de Amerikaanse regering) sinds 2009. Maar vooral, zij hebben met toenemende verbazing vastgesteld dat de heer Trump zijn weinig fraaie manier van campagne voeren ook bij zijn functioneren als president heeft voortgezet. Steeds meer belangrijke mensen, ook bij zijn eigen partij, beseffen nu dat Donald Trump een ongeleid projectiel is.

De vraag is dus: hoe gaat het verder? Wel, buitenlandse leiders zoals Merkel, Macron en Poetin zijn zich nu bewust van deze ongewone situatie, maar dat is ook zo voor vele gezagsdragers in de Verenigde Staten. Het lijkt erop dat deze mensen hun verantwoordelijkheid op zich zullen nemen indien dat nodig zou zijn, bijvoorbeeld als Trump een atoomoorlog wil beginnen tegen Noord-Korea. Rechters, hoge ambtenaren maar ook senatoren van de partij van Trump hebben in andere dossiers hun verantwoordelijkheid al op zich genomen. Daarom denk ik dat het gevaar Trump sterk afgenomen is.

Het grotere gevaar voor de wereldvrede komt nu van sommige andere presidenten, die niet of niet meer in hun macht worden beperkt door hoge ambtenaren, parlementen of rechters.