© REUTERS

Al in 2018 familiebanden opsporen via DNA-databank

Wie vragen heeft over zijn afstamming kan vanaf ­volgend jaar terecht in een centrum dat minister ­Vandeurzen opricht. Daarin wordt ook een DNA-databank ­ondergebracht.

vbr

In Nederland bestaat zo’n centrale dienst waar je terechtkunt met ­afstammingsvragen al langer. Een Vlaamse expertenwerkgroep, door minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aangesteld na de hoorzittingen over gedwongen adopties, beveelt nu aan ook bij ons zo’n afstammingscentrum op te richten.

Een DNA-databank die zich specifiek toelegt op het opsporen van ­familiebanden zal er een wezenlijk onderdeel van vormen. Het centrum zou al in 2018 van start gaan. ­

Vandeurzen bereidt de regelgeving voor en trekt 300.000 euro uit. Daarmee komt hij niet alleen tegemoet aan de vragen van al wie in het verleden onder dwang een kind heeft afgestaan, of zelf zo’n kind is geweest. Ook wie niet weet van wie hij afstamt, zal bij het centrum en de DNA-databank kunnen aankloppen. Dus ook personen die verwekt zijn met sperma- of eiceldonatie, personen die ‘geboren zijn uit X’ in Frankrijk en vondelingen.

Bij ­twijfel over het vaderschap zul je je ook tot het centrum kunnen wenden.