“Bruggepensioneerden moeten gemiddeld 100 euro per maand inleveren”

Print
“Bruggepensioneerden moeten gemiddeld 100 euro per maand inleveren”

Foto: Hollandse Hoogte

Riemst -

Gemiddeld honderd euro minder pensioen per maand. Dat is volgens het ABVV het gevolg van de nieuwe pensioenberekening voor werknemers met brugpensioen (SWT). En dat wil de socialistische vakbond niet zo maar laten passeren. “De regering moet dit aanpassen.” Riemstenaar Michel Cuypers zou maandelijks 140 euro minder pensioen krijgen.

Het ABVV zet nog eens de aanval in op de nieuwe pensioenregeling van de regering. De verstrenging van de regels voor werkloze vijftigplussers ging al succesvol op de schop. En nu richt de vakbond zijn pijlen op de minder gunstige regeling voor bruggepensioneerden. Die werd al beslist in het Zomerakkoord en wordt vandaag in detail voorgesteld door minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) in de Commissie Sociale Zaken van de Kamer.

Concreet worden de zogenaamde SWT’ers (de vroegere bruggepensioneerden) op twee manieren getroffen. Tijdens hun jaren in het SWT-systeem zou hun pensioen verder opgebouwd worden op basis van het minimumrecht, niet op basis van hun – hogere – inkomen.

Jong gewerkt, oud ingeleverd

Wie bovendien op jonge leeftijd is beginnen te werken en zijn carrière na meer dan 45 jaar in het systeem van SWT zou beëindigen, ziet enkel de eerste 45 jaar van zijn loopbaan nog meegeteld worden in de pensioenberekening. Het ABVV rekende uit dat dat financieel een zware dobber kan zijn.

“Bruggepensioneerden moeten gemiddeld 100 euro per maand inleveren”
Michel Cuypers Foto: Sven Dillen

Michel Cuypers (58) uit Riemst zit in dat geval. Hij zou tot 140 euro per maand minder pensioen krijgen. “Ik heb 42 jaar gewerkt, waarvan 40 jaar in de bouw”, vertelt hij. “Dat is zwaar werk. Toen ik kon, heb ik beslist om met brugpensioen te gaan, omdat ik de garantie kreeg dat ze voor mijn pensioen naar mijn laatste loon zouden kijken. Nu willen ze dat veranderen en ik kan niet meer terug. Dit is contractbreuk.” ABVV schat dat één op vijf mensen die met pensioen gaat in 2019, wanneer de maatregel van kracht gaat, in hetzelfde geval zit als Michel.

Vooral het feit dat de maatregel retroactief zou werken, zet kwaad bloed. “Wij hopen dat de meerderheid de maatregelen in de commissie Sociale Zaken nog eens goed bekijkt”, zegt pensioenspecialiste Celien Vanmoerkerke van ABVV. Kim De Witte (PVDA) gaat nog een stapje verder. “Als dit erdoor komt, dan trekken wij naar de rechter”, zegt hij. “Dit is een pure pestmaatregel.”

De meerderheidspartijen reageren alleszins voorzichtiger sinds de hele discussie over de regeling voor werkloze vijftigplussers. Toen rolden de regeringspartijen vechtend over straat, om de maatregel finaal toch af te voeren. N-VA wil “het dossier nog eens grondig bestuderen” en antwoordt pas morgen. CD&V verwijst naar de overgangsmaatregelen. En minister Bacquelaine was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.