Interieur

Met deze spullen kan je vlekken verwijderen (en je hebt ze waarschijnlijk al in huis)

Print
Met deze spullen kan je vlekken verwijderen (en je hebt ze waarschijnlijk al in huis)

Foto: Shutterstock

Van rode wijn tot nagellak: om vlekken te verwijderen heb je niet altijd dure producten nodig, vaak kan je ze ook al uitwissen met eenvoudige spullen die je thuis al hebt. Het Britse Good Housekeeping Institute stelt enkele hacks voor.

IJsblokjes

Meer dan ijsblokjes heb je niet nodig om kaarsvet of een kauwgomvlek te verwijderen. Houd het ijsblokjes op de vlek zelf en wacht tot ze hard genoeg is om van je tapijt of kleding te schrapen. Het kan ook helpen om het item met de vlek even in de diepvriezer te leggen.

Tandenborstel

Oude tandenborstels zijn perfect voor het verwijderen van vlekjes schimmel in moeilijk te bereiken plekjes, nieuwe exemplaren zijn dan weer beter geschikt om olieachtige vlekken aan te pakken. Kies in beide gevallen sowieso voor zachte modellen om schade aan het te behandelen oppervlak te voorkomen.

Rubberen handschoenen

Een onmisbare tip voor dierenliefhebbers: trek een rubberen handschoen aan en wrijf ermee over je stoffen sofa of je autozetels. De vele haartjes van je huisdier(en) komen zo makkelijk mee. Dompel de handschoenen onder in warm water en ze zijn meteen weer proper, klaar om een ander oppervlak te ‘ontharen’.

Bruiswater

Rode wijn gemorst op stof? Bruiswater to the rescue. Ga wel voor bruiswater met een laag zoutgehalte, zo voorkom je het omgekeerde effect: de vlek fixeren.

Nagellak remover

Het zal je maar overkomen dat je manicure helemaal misloopt. Hou tijdens het lakken van je nagels steeds een flesje remover bij de hand om eventuele spatten nagellak meteen te verwijderen. Snel zijn is de boodschap, anders dringt de lak gewoon in.

Glycerine

Bijna elke hardnekkige vlek vervaagt of verdwijnt volgens The Good Housekeeping Institute dankzij glycerine. Meng met twee delen water en laat een gevlekt kledingstuk een uurtje weken. Was vervolgens zoals gewoonlijk. Zie je het verschil?

Een stomp mes

Een stomp mes is ideaal om de uitstulping van een vlek te verwijderen. Denk aan een vlek chocoladesaus op je favoriete tapijt… Ga wel voorzichtig te werk, anders beschadig je misschien de ondergrond.

Huishoudpapier

Last van een kaarsvlek? Leg er een vel huishoudpapier over en strijk erover met je strijkijzer op de laagste stand. Het papier zal de was absorberen. Ga niet voor huishoudpapier met een patroon, het risico bestaat dat het tijdens het proces in je kleren of tapijt wordt gesmolten.

Plakband

Plakband is ideaal om vervelende stofjes uit je kledij of tapijten te filteren, maar het verwijdert ook voortreffelijk haar van je huisdieren.

Wattenstaafjes

Voor delicaat deppen gebruik je best wattenstaafjes. Je kunt ze trouwens ook gebruiken om je toetsenbord af te stoffen tussen de toetsen en om olie toe te voegen aan geblokkeerde ritsen.

Niet te missen