OVERZICHT. ‘De Reus’: rijkswachter, carnavalist en lid van de Bende van Nijvel

Print
OVERZICHT. ‘De Reus’: rijkswachter, carnavalist en lid van de Bende van Nijvel

‘De Reus’ hield er een doodnormaal verenigingsleven op na, zo blijkt. Foto: *

“Die robotfoto. Dat ís hem, hé. Honderden keren hebben we die bekeken, door de jaren. En er niets in gezien. Maar het is hem sprekend.” Zeggen vroegere vrienden en oud-collega’s van de man die nu wordt aangeduid als “De Reus” van de Bende van Nijvel. Het is C. B., de lange, smalle rijkswachter uit Aalst met de hoornen bril. De man die op zijn sterfbed, tweeënhalf jaar geleden, aan zijn broer moet opgebiecht hebben dat hij “De Reus” was.

Hij was als jonge gast naar de rijkswachtschool geweest en in de vroege jaren zeventig snel terechtgekomen bij de Groep Diane, de speciale eenheid. Hij bekwaamde zich in gevechtssporten en wie met hem trainde, paste op dat C.B. niet per ongeluk ontplofte en een mep uitdeelde. Hij had bij de Groep Diane de reputatie van durfal, de kerel die elke deur intrapte zonder zich al te veel zorgen te maken over wat erachter zat. Nu nog wordt er bij de speciale eenheden over hem gesproken.

En tegelijk was hij de zotskap. De carnavalist uit Dendermonde – waar hij opgroeide – die mee zijn schouders onder een carnavalsgroep zetten en verkleed als piraat pinten ging hijsen met zijn vrolijke makkers. Die pinten ging hijsen tout court. Al herinneren zijn vrienden van toen hem wel als een “zenuwachtige tiep”, die soms voor tien minuten iets kwam drinken en dan weer opstapte. C.B. woonde lange tijd bij zijn ouders in Dendermonde, was kort getrouwd, maar bracht het grootste deel van zijn leven door als vrijgezel. Later in zijn leven vereenzaamde hij ook. Zelfs met zijn familie had hij nog weinig contact. Hij stierf op 14 mei 2015 op 61-jarige leeftijd.

Lees meer over de Bende van Nijvel