Opgepast: aerosol schadelijk voor tanden kinderen

Print
Opgepast: aerosol schadelijk voor tanden kinderen

Foto: Photo: Bert Spiertz

Kinderen die regelmatig last hebben van hun luchtwegen waardoor ouders regelmatig moeten teruggrijpen naar aerosols hebben sneller tandproblemen. Dat blijkt uit cijfers van het Onafhankelijk Ziekenfonds, die Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Maar liefst 4 op de 10 kinderen moet jaarlijks minstens een maand aerosollen, waarbij er via dampen medicijnen via de luchtwegen worden opgenomen. Maar experts waarschuwen nu dat er ook erg negatieve effecten aan zo’n aerosoltoestel verbonden zijn. Sommigen beweren dat aerosols niet doeltreffend zijn, dat ze een traumatiserend effect op kinderen kunnen hebben en bovendien voor tandproblemen kunnen zorgen.

“Als de aerosol correct wordt geïnhaleerd, komt het grootste deel rechtstreeks in de keel terecht. Voor sommige kinderen is dat moeilijk en komt er dikwijls suiker in de mondholte terecht. Die veroorzaken dan gaatjes”, aldus professor Mondgezondheidswetenschappen aan de KULeuven Dominique Decklerck. Kinderen die vaak aerosollen ademen ook meer door de mond, waardoor ze een drogere mond kregen en het risico op gaatjes opnieuw toeneemt. Enige oplossing volgens experts: na het aerosollen goed de mond spoelen met water.