Zeldzame beelden: zo zag het slagveld van de Bende van Nijvel er uit

Print

Na meer dan 30 jaar is het gerecht een nieuw spoor aan het onderzoeken naar ‘De Reus’ van de Bende van Nijvel, dat werd bevestigd aan onze redactie. Het zou gaan om een ex-rijkswachter die op zijn sterfbed had toegegeven deel uit te maken van de Bende.

Kogelgaten in politiewagens, bloed op de grond. Een dood lichaam toegedekt met een deken en wenende mensen. Het is een beeld dat toegeschreven wordt aan de overval van de Bende van Nijvel op een Delhaize filiaal in Aalst 1985. De bende, die vermoedelijk uit drie personen bestaat, maakte toen zo’n acht dodelijke slachtoffers voor een buit van amper 200.000 frank, zo’n 4957 euro.

Op de videobeelden die dateren van 1997 wordt kort teruggeblikt op de gruwelijke overvallen. De reportage maakte heel wat los bij de mensen, zo’n vijftien jaar nadat de Bende een eerste overval pleegde. Op 13 maart 1982 was er voor het eerst sprake van een crimineel feit van de Bende, toen ze een winkeldiefstal pleegde in Dinant. De daders ontvreemden toen een eendenroer en een geweer met lange loop bij een wapenhandelaar.

Lees meer over de Bende van Nijvel