© BELGA

Open Vld wil af van belastingvoordeel voor huisvrouwen: “Stimuleer vrouwen om job te zoeken”

Open Vld wil de fiscale voordelen voor gehuwden hervormen zodat vrouwen gestimuleerd worden om een job te zoeken. “Die fiscale voordelen zijn nu goed voor bijna 1 miljard euro”, zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. “Dat geld kunnen we beter investeren in opleidingen. Maar voor de huidige koppels verandert er niets”, onderstreept Rutten.

Indra DEWITTE/Liliana CASAGRANDE

Momenteel kan je een deel van je inkomen naar je partner verschuiven zodat je minder belastingen betaalt. “Maar daardoor blijven vrouwen te vaak thuis, terwijl wij ze willen emanciperen. We willen dat ze werken, dat ze opgeleid worden. Want de opleidingsgraad van de moeder is zeer bepalend voor een kind. Als je moeder laag is opgeleid en anderstalig is, dan heb je een grote kans dat je zelf de school verlaat zonder diploma.” Open Vld wil trouwens dat iedereen tijdens zijn loopbaan twee jaar kan studeren én tegelijkertijd een vervangingsinkomen krijgt. Rutten pleit ook voor een verplichte gemeenschapsdienst. Wie een uitkering krijgt, moet in ruil iets doen voor de gemeenschap. Al zal die kunnen kiezen wat.

De principes worden in november voorgelegd op het partijcongres.

“Niet wijs”

CD&V wijst het voorstel van Rutten af. Kris Peeters ergert zich aan de theorie: “Hiermee toon je geen respect voor wat huisvrouwen en -mannen dagelijks doen”, aldus Peeters tegen de VRT. “Door het belastingvoordeel te ontnemen om die groep aan te moedigen te gaan werken of te gaan bijscholen wordt de bal volledig verkeerd gekaatst. Het toont van weinig respect voor vrouwen en mannen die thuis voor heel wat taken instaan en heel hard werken trouwens. Om dit op deze manier in de markt te zetten is niet wijs.”

Ook Wouter Beke wijst het voorstel af. “CD&V is tegen het afschaffen van de huwelijksquotiënt. In 2014 is dat al eens op de onderhandelingstafel gelegd en toen heb ik er zelfs even de tafel voor verlaten.” Beke benadrukt dat mensen de keuzevrijheid moeten hebben om te werken of thuis te blijven voor de kinderen. Hij wijst er ook op dat er net daarom geïnvesteerd wordt in betaalbare kinderopvang. “Mensen die thuis werken om voor de kinderen te zorgen, want dat is ook werken, willen wij fiscaal ondersteunen.”

Kritiek vanuit oppositie

Ook vanuit de oppositie komt er kritiek op Rutten. “Alsof mensen die het huishouden doen, niet werken en sowieso ongeschoold zijn. En alsof ze zouden worden geëmancipeerd door geld af te nemen”, twittert Vlaams sp.a-parlementslid Freya Van den Bossche.

Kritiek komt er ook van Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas. De uitspraken van Rutten “stigmatiseren” thuiswerkende ouders en zijn de facto een belastingverhoging, zegt ze. Thuiswerkende ouders hebben een moeilijke keuze gemaakt die je “vandaag - jammer genoeg - maatschappelijk moet verdedigen”, stelt ze nog.

Lees hier het volledige interview: “Iedereen die werkt mag tot aan pensioen twee jaar studeren”

Aangeboden door onze partners