© Photo News

Ook Vlaams-Brabant geeft Limburgse ondernemer geen vergunning voor wijnproductiecentrum

Ook de provincie Vlaams-Brabant weigert de Limburgse ondernemer Urbain Vandeurzen een vergunning te geven voor de bouw van een wijnproductiecentrum langs de Kasteeldreef in Linden (Lubbeek). Eerder besliste ook het schepencollege van Lubbeek al in die zin. Vandeurzen kan tegen de beslissing nog in beroep gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Vandeurzen kocht enkele jaren geleden een park met kasteel langs de Diestsesteenweg in Linden en plantte er aan de achterkant op een hellend terrein langs de Kasteeldreef en Nachtegalenstraat een wijngaard van circa tien hectare. In het landschappelijk waardevol agrarisch gebied wou hij tevens een gebouw optrekken om de wijn te gaan produceren. Het geplande futuristische pand is circa 12 meter hoog met een gebogen dak van 57 op 25 meter.

De actiegroep Lindenslandschap verzette zich fel tegen de plannen omdat die het uitzicht van het gebied zwaar zouden verstoren. In het kader van het openbaar onderzoek werden circa 650 bezwaarschriften ingediend.

“In overeenstemming met het advies van onze stedenbouwkundige ambtenaar hebben we donderdag geweigerd een stedenbouwkundige vergunning af te leveren omdat dit gebouw nefast zou zijn voor het landschap en de open ruimte in dit gebied en derhalve in strijd met onze principes op het vlak van ruimtelijke ordening”, zegt gedeputeerde An Schevenels (Open Vld). “We willen ook de landbouwactiviteiten in dit gebied zo veel mogelijk bundelen. Het areaal dat nu gebouwd is met wijnstokken is onvoldoende om te spreken van een volwaardige landbouwactiviteit”.

Vandeurzen dacht als landbouwer het recht te hebben om in het agrarisch gebied infrastructuur te mogen bouwen voor zijn landbouwactiviteiten.

Aangeboden door onze partners