Waarom u dit jaar niet kan quizzen met ‘De Slimste Mens’-app

Print
Waarom u dit jaar niet kan quizzen met ‘De Slimste Mens’-app

Foto: Lies Willaert

Deze week startte het vijftiende seizoen van de populaire tv-quiz ‘De Slimste Mens ter Wereld’ op VIER, maar in tegenstelling tot andere jaren kunnen de hevige fans niet meer tegen elkaar quizzen via de app. Die was de voorbije jaren nochtans heel populair, zeker in de periode dat het programma op het scherm kwam. “We hebben in de zomer al geëvalueerd en besloten om die toepassing te laten uitdoven”, zegt VIER-woordvoerder Kristof Demasure. “We werken wel aan iets anders, maar dat zal niet voor dit seizoen zijn.”

Met de app, die in 2013 gelanceerd werd, kon je net als in de quiz op tv de verschillende rondes spelen. Dat je daarbij vrienden kon uitdagen, maakte het spelletje erg populair. In 2014 werd de app 670.000 keer gedownload, goed voor in totaal 24 miljoen gestarte spelletjes.

Vorig jaar drong een vernieuwing van de app zich op. Zo bevatte de databank 10.000 vragen, waardoor niet telkens opnieuw dezelfde opgaven terugkwamen. Bovendien kon de quiz nu ook alleen gespeeld worden. Die vernieuwing kostte de makers echter geld, en dus werd de app betalend. Wie hem wou downloaden, moest 0,99 euro betalen. Het hield de quizzer niet tegen, en de app bleef goed scoren in de downloadlijstjes. Maar er kwamen wel meer klachten en problemen, bijvoorbeeld bij het inloggen. Het leverde de app een zwakke beoordeling van 1,5 ster op.

Nu is het doek dus definitief gevallen over de toepassing. “In de zomer hebben we de app geëvalueerd, en besloten het te laten uitdoven”, zegt Demasure. “We werken wel aan iets anders, maar dat zal niet voor dit seizoen zijn. Wat dat wordt? Daarvoor is het nog te vroeg. Maar het zal wel iets digitaals en interactief zijn.”