© LUCA-School of Arts

Studenten creatief aan de slag met (potentieel) Limburgs Erfgoed

De opleiding fotografie van LUCA-School of Arts in C-mine Genk zendt 25 studenten op pad in Limburg in het kader van het project ‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen.’. Gedurende enkele maanden zullen ze één specifieke plek in Limburg helemaal uitpuren onder begeleiding van hun docenten Lavinia Wouters en Vincent Tillieux.

De leerlingen gaan op zoek naar het verhaal achter een gebouw of landschap. Op een creatieve manier verdiepen ze zich in het leven en de gevoelssfeer van personen die een band hebben met het lokaal erfgoed. Zo kan een eenzame wandelaar in natuurgebied aan het woord komen of een hele familie betrokken worden in het verhaal. De studenten leggen dit fotografisch vast. Deze werkwijze zal leiden tot een innemende fotografische lijn waarin het verhaal tot leven komt op beeld.

Heel wat bijzondere plekken komen hierbij aan bod, zoals bijvoorbeeld een kraakpand in Runkst, de Muay-Thaiclub in Genk, Café ‘t Linne in Overpelt, het oud kerkhof in Hasselt, het Esserbos in Genk en nog vele anderen.

Het thema erfgoed wordt in dit project extra belicht door onder meer het behoud en beheer ervan in vraag te stellen. Heel wat kostbare plekken in Limburg verdwijnen door nieuwbouwprojecten of verval. Het project ‘Dit zien wij’ wil preventief werken door de onmisbare stukjes erfgoed in Limburg beter in kaart te brengen.

De eerste unieke foto’s worden begin december bekend gemaakt in de buurkrant van Het Belang van Limburg. Eind december verschijnen de volledige fotoreeksen per student op www.limburg1914-1918.be.