paepen op donderdag

Paepen op donderdag

“Trouw wordt lang niet altijd beloond”

Print
“Trouw wordt lang niet altijd beloond”

Een hond is trouw. Een mens soms ook. Maar trouw wordt lang niet altijd beloond. Als je een trouwe klant bent bij een bedrijf durft men al eens met je voeten te spelen. Je bent dan beter af als je durft over te stappen naar de concurrentie. Gemakkelijk is dat niet. De mens blijft een gewoontedier. Bovendien kost een overstap vaak nogal wat tijd en moeite. En dus wordt de overstap uitgesteld en blijft men trouw, tegen beter weten in.

Ik heb me nu toch aan een overstap gewaagd. Volgende week komt de installateur van Orange langs. Dat wordt mijn nieuwe leverancier van televisie (al kijk ik zelden), internet en telefonie. Omdat Orange nog geen vaste telefonie aanbiedt, knip ik die navelstreng door. Ik gebruikte dat vaste toestel eigenlijk alleen nog maar om mezelf te bellen op mijn mobieltje, omdat ik dat apparaat ergens in huis had laten rondslingeren. In de plaats krijg ik nu een mobiel abonnement aangeboden, en ook ‘data’. Voortaan hoef ik dus niet meer op zoek naar (gratis) wifi als ik onderweg ben en kan ik surfen op 4G. Da’s een voordeel. Een ander voordeel is dat ik voortaan iedere maand 16 euro bespaar. Je vraagt je af waarom ik de overstap zo lang heb uitgesteld.

In het verleden was Telenet mijn favoriete aanbieder. Als nieuwe beloftevolle speler durfde het toen nog relatief kleine bedrijf de concurrentie aan te gaan met de voormalige monopolist Belgacom. Telenet gebruikte daarbij de nieuwste technologie: de glasvezelkabel. Het feit dat Telenet goedkoper was dan zijn concurrent speelde ook wel mee bij mijn beslissing, net als het feit dat Telenet toen nog een Vlaams bedrijf was. Telenet Vlaanderen heette het toen nog voluit.

Telenet is vandaag meer Amerikaans dan Vlaams, is niet langer de enige die via de kabel opereert en is zeker niet de goedkoopste leverancier. Dat zijn allemaal factoren die hebben meegespeeld om van operator te veranderen. Of het meevalt moeten we nog afwachten, maar van anderen hoor ik toch dat Orange een waardig alternatief biedt. De kabel is dezelfde als die van Telenet en dus zou het internet even snel moeten zijn.

Wat ik doe als consument bepaalt ook mijn portefeuille als belegger. Al sinds de beursgang in 2005 ben ik aandeelhouder van Telenet. Die belegging heeft goed opgebracht, zowel in meerwaarde als in (uitzonderlijke) dividenden. Die aandelen gaan nu in de verkoop, al heeft dat nog geen haast. Ik ruil ze in voor een positie in… Orange Belgium, een telecomaandeel dat het de laatste jaren niet zo schitterend deed op de beurs. Maar wat niet is kan nog komen. Als de volgende maanden en jaren nog meer Belgen hun vaste telefoon ruilen voor een goedkoper mobiel abonnement, dan liggen er nog mooie tijden in het verschiet voor Orange. Ik ben benieuwd.