Twee jaar cel voor Nederlander die cannabis kweekt voor “betere samenleving”

Print
Twee jaar cel voor Nederlander die cannabis kweekt voor “betere samenleving”

Foto: BELGA

Tongeren -

Een 44-jarige Maastrichtenaar moet voor twee jaar de cel in omdat hij samen met zijn 59-jarige ex-vriendin uit Tongeren, hennepplantjes kweekte. Zij kreeg een werkstraf van 200 uren. De Nederlander probeerde de rechter met enige arrogantie te overtuigen. “Ik maakte er cannabisolie van, als geneesmiddel voor zieke mensen”, zo klonk het bij de veertiger.

Een 44-jarige Nederlander moest in september, samen met zijn ex-vriendin, tekst en uitleg geven over de 140 plantjes die de politie eerder in zijn huurwoning in Wellen aantrof. De man pleitte voor een vrij gebruik van de drugs in een medisch kader. De Maastrichtenaar, die niet opgezet was met zijn dagvaarding, kweekte de planten naar eigen zeggen voor een betere samenleving. “Cannabis is een heel goed product”, verklaarde hij geërgerd toen de rechter hem ondervroeg. “Ik maakte er olie van. MS-patiënten kunnen die als pijnstiller gebruiken. Ik kweekte voor mensen met een ziekte en de stroom betaalde ik netjes. Overschotjes verkocht ik wel in een growshop want het is toch logisch dat ik uit mijn kosten moest geraken?”

40.000 euro

Volgens de procureur zou de man een winst hebben gemaakt van meer dan 40.000 euro, een bedrag dat de Nederlander in lachen deed uitbarsten. “Diegene die dat berekend heeft kent er niets van!” Toch zal de man het geldbedrag moeten ophoesten, aangezien de rechter dit woensdag tijdens de uitspraak van straf, verbeurd verklaarde. Verder moeten beide beklaagden boven op deze som ook een geldboete van 6.000 euro betalen.