Neos-leden op wandeling langs de Stiemerbeek

Print

Centrum

Genk - Een vijftal Neos-leden onderhouden een deel van de Stiemerbeekvallei, en dit in samenspraak met Natuurpunt. Dat de natuur iedereen nauw aan het hart ligt ,werd duidelijk door de goede opkomst voor de wandeling langs de Stiemerbeek.

Maar daar is ook een heel verhaal mee gemoeid over de ronde vennen, moeras, die veroorzaakt zijn door de bommengaten van in de tweede oorlog. Gids Jean-Pierre interesseert zich daar al langer aan en kon boeiende details vertellen die vele wandelaars nog nooit gehoord hadden.

Waar in 1900 de beek rustig voortkabbelde en de weiden waarin koeien graasden van water voorzag, veranderde dat in de loop der tijden. De afgravingen van de koolmijn veroorzaakten sterk vervuild water en tijdens de oorlog zorgden bommen ervoor dat er kraters gevormd werden. In de jaren '60 stopte de laatste boer met zijn bedrijvigheid waardoor de beek in verval geraakte.

De wandelaars kregen ook de goede raad om niet van het wandelpad af te wijken, want eens in het moeras zou het moeilijk zijn er uit te geraken. Onderweg werden ze getrakteerd op tomatensoep, zo langs het wandelpad, en daarna was er nog een verfrissing in de platenshop George en de Bear. Op het buitenterras van ijssalon Crème Le Lis genoten de Neos-leden nog een smakelijk ijsje dat in het herfstzonnetje een welgekomen afsluiter was.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio