Vakbonden zien contracten van onbepaalde duur voor uitzendkrachten niet zitten

Print
Vakbonden zien contracten van onbepaalde duur voor uitzendkrachten niet zitten

Foto: Photo News

Brussel -

De vakbonden zijn niet van plan te onderhandelen over contracten van onbepaalde duur voor uitzendkrachten. Dat hebben ze dinsdag laten weten aan sectorfederatie Federgon. De werkgevers vragen dat minister van Werk Kris Peeters in actie schiet.

Een contract van onbepaalde duur tussen een uitzendkracht en een uitzendbedrijf kan vandaag in ons land niet. In onder meer Frankrijk, Duitsland of Nederland kan dit wel al langer. De mogelijkheid werd door minister Peeters opgenomen in de wet werkbaar en wendbaar werk. Voorwaarde was dat de sociale partners het onderling eens raakten.

Maar dat is niet het geval. De bonden lieten de werkgevers weten dat ze het overleg niet willen opstarten. Volgens de vakbonden komen contracten van onbepaalde duur neer op “doorgedreven flexibiliteit”, stellen ze in een gemeenschappelijk persbericht. “De hyperflexibiliteit blijft, niets is zeker, alles kan van dag op dag blijven veranderen. Welke job, welk loon, waar, wanneer? De uitzendkracht blijft de speelbal van het uitzendkantoor”, klinkt het bij de bonden.

De werkgevers noemen de beslissing van de bonden dan weer “een historische vergissing”. Herwig Muyldermans, algemeen directeur van sectorfederatie Federgon: “Vakbonden die meer werkzekerheid voor uitzendkrachten weigeren, ik begrijp er niks meer van. En dit op een ogenblik dat de uitzendsector voorbijgestoken wordt door het ontstaan van zeer flexibele systemen in de deeleconomie, met weinig of geen bescherming voor hun werknemers”.

Federgon vraagt nu aan minister Peeters om maatregelen te nemen zodat contracten van onbepaalde duur mogelijk worden in de sector.

(belga)