Albanezen trappen Bilzerse medegedetineerde coma in

Print
Albanezen trappen Bilzerse medegedetineerde coma in

Foto: Raymond Lemmens

Bilzen -

Twee Albanezen van 29 en 31 jaar hebben zich dinsdag in de Hasseltse correctionele rechtbank moeten verantwoorden nadat ze een medegevangene (32) zwaar toegetakeld hadden. De knokpartij speelde zich op 19 maart 2015 in de gevangenis van Hasselt tijdens de wandeling af. Het slachtoffer uit Bilzen belandde in coma met een schedelbreuk en liep een hersenbloeding op. De verdachten die voor een waslijst Ze riskeren 2 jaar en 30 maanden cel.

Een cipier was getuige en sprak van “een zeer laf gevecht”. Ze zag hoe een groepje Albanezen met versnelde pas en doelgericht afstapte op de Bilzenaar die verschillende inbraken en drugsdelicten op zijn palmares heeft. Twee mannen begonnen hem te slaan en te schoppen. “Na de eerste slag ging hij tegen de grond en bleven ze op hem trappen. Het bloed spoot uit zijn neus,” luidde het. Zwaargewond werd de man naar het ziekenhuis afgevoerd. Zijn toestand was zelfs even kritiek. “Hij houdt er een werkonbekwaamheid van 8 % en esthetische schade aan over”, sprak zijn advocaat Tom Van Overbeke. De raadsman vroeg een morele vergoeding van 3.500 euro en 28.050 euro provisionele schadevergoeding die later nog kan als gevolg van diverse operaties voor het verwijderen van onder meer bouten in zijn gebroken onderarm.

De procureur hekelde dat de daders op de weerloze man bleven trappen toen hij op de grond lag. “Toen had het al kunnen schoppen. Het was duidelijk dat ze een plan hadden om hem aan te vallen”, wees de procureur ook op de voorbedachtheid van de mannen. De schoppartij stopte uiteindelijk een kameraad het slachtoffer wist weg te trekken. Hij zou later verklaren dat de verdachten hun verontschuldigingen aan het slachtoffer aangeboden hadden om ze de verkeerde tussen genomen hadden. Advocaten Dimitri de Béco en Sven Mary stelden zich er vragen bij dat de cipier de enige objectieve getuige was. “Het dossier is ingewikkelder. De verklaring van de cipier leest wel heel eenvoudig. Bekijk de (onduidelijke) camerabeelden die er zijn”.

“Mijn cliënt had pantoffels aan bij de vechtpartij. Dat lijkt me niet meteen het aangepast schoeisel als je iemand slaag wil geven. Waar is de voorbedachtheid,” vroeg Mary zich af die voor een straf met uitstel gaat. “De aanleiding voor de vechtpartij was een gevoel van onrechtvaardigheid. De Bilzenaar had een kleine slappe Afghaan die voor zedenfeiten in de cel zit, klappen gegeven. Ondanks dat hij verdacht wordt van verkrachting, vond mijn cliënt dat hij moest ingrijpen”. Vonnis op 21 november