KU Leuven ontslaat medewerker na seksuele intimidatie

Print
KU Leuven ontslaat medewerker na seksuele intimidatie

Foto: BELGAIMAGE

Een medewerker van de KU Leuven is ontslagen omdat hij seksueel ongewenst gedrag met studenten stelde. De bal ging eind april aan het rollen, nadat er meldingen waren binnengekomen over de man, verbonden aan de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. Studenten konden bij hem terecht voor ­onder meer vragen over examens, meldt De Standaard.

Omdat hij een vakbondsafgevaardigde was, bleek een onmiddellijk ontslag niet mogelijk. De KU Leuven bracht de zaak daarom voor de arbeidsrechtbank. Afgelopen vrijdag besliste de rechter dat de feiten bewezen zijn en dat de man ontslagen mocht worden, wat gisteren dan ook is gebeurd.

De feiten dateren van de eerste helft van dit jaar. “De meldingen zijn binnengekomen via het vertrouwensnetwerk en op basis daarvan werd een dossier samengesteld, dat vervolgens naar de rechtbank is gegaan”, zegt Luc Sels, de rector van de KU Leuven. “Daar heeft de rechter duidelijk gesteld dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag.”

Over de precieze aard van de feiten zegt hij liever niets. “De studenten die dit hebben gemeld, staan op hun confidentialiteit. Wij willen dit ook respecteren. We zouden niet willen dat mensen afgeschrikt worden om met meldingen naar de universiteit te stappen.”

Sels benadrukt nog dat de tolerantiegrens voor feiten als deze zeer laag ligt. “Dit kan simpelweg niet door de beugel. Wij tillen hier zwaar aan.” Voor de Leuvense universiteit is met het ontslag van de medewerker de zaak nu gesloten.

Een of meerdere feiten zouden zich tijdens een studiereis in het buitenland hebben afgespeeld. Maar Sels ziet geen reden om het beleid van de universiteit daaraan aan te passen. “Op basis van één casus moeten we het vertrouwen in onze mensen niet opzeggen. Ik werk liever op basis van vertrouwen dan van wantrouwen.”

De man zelf wenste liever niet te reageren. Hij pleegt nog overleg met zijn advocaat.