Mode

Modellen gefotoshopt in advertentie? In Frankrijk moet je dat nu verplicht vermelden

Print
Modellen gefotoshopt in advertentie? In Frankrijk moet je dat nu verplicht vermelden

Foto: Shutterstock

In Frankrijk moeten advertenties waarin de modellen werden gefotoshopt voortaan voorzien zijn van een waarschuwing, een beetje zoals dat met sigarettenpakjes al het geval is. Want ook naar onrealistische beelden van te magere modellen kijken kan de gezondheid schaden, klinkt het daar. Wie zich er niet aan houdt, kan een flinke boete in de bus verwachten.

Volgens professionals uit de modewereld worden haast alle beelden van modellen bewerkt en het is die constante stroom aan valse foto's die een impact heeft op het zelfbeeld van heel wat vrouwen en mannen. Tijd om daar paal en perk aan te stellen, dacht de Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine. Zij lanceerde een nieuwe maatregel die voortaan verplicht dat adverteerders er de mededeling 'photographie retouchée' moeten bij vermelden als ze lustig met Photoshop aan de slag zijn gegaan.

Wie die nieuwe regel aan zijn laars lapt, kan rekenen op een boete die tot 37.500 euro kan oplopen of 30 procent van de kostprijs van de advertentie bedraagt. "Jonge mensen blootstellen aan onrealistische beelden van lichamen leidt tot een gevoel van minderwaardigheid en een slechter zelfbeeld en dat kan een impact hebben op gezondheidsgerelateerd gedrag", zegt Touraine. 

Frankrijk is trouwens niet het eerste land dat een dergelijke maatregel invoert, ook in Israël is dat het geval. 

Niet te missen