Mode

Recycleren? "H&M verbrandt elk jaar 12 ton nieuwe kleding"

Print
Recycleren? "H&M verbrandt elk jaar 12 ton nieuwe kleding"

Foto: Shutterstock

Uit een onderzoek van het Deense tv-programma Operation X blijkt dat H&M in Denemarken jaarlijks 12 ton nieuwe kledingstukken zou verbranden die niet verkocht zijn geraakt. De Zweedse kledinggigant ontkent echter in alle toonaarden.

Vraag jij je soms af wat er gebeurt met al die kleding die nooit wordt verkocht? Wel dat deden de programmamakers van Operation X in elk geval wel en dus trokken ze op onderzoek uit naar wat H&M met al die kledingstukken doet. Uiteindelijk kwamen ze bij afvalverwerkingsbedrijf Kara/Noveren terecht dat al sinds 2013 in hun opdracht jaarlijks tot zo'n 12 ton aan spullen zou vernietigen. Ze kregen er zelf de stukken, waar de prijskaartjes vaak nog aanhingen, in handen gestopt en konden dus met eigen ogen zien dat het wel degelijk om kleding van het Zweedse bedrijf ging.

Volgens Else Skjold, hoogleraar in duurzaam design van de Kolding Design School in Denemarken, zou het wel eens om de vernietiging van overproductie kunnen gaan, maar dat ontkent de Nederlandse H&M-woordvoerder Annet Feenstra in een reactie aan AD.nl. "Hoewel dit niets met reststromen te maken heeft, willen we elk snippertje textiel terughebben om dit een herbestemming te geven", klinkt het.

Schadelijke stoffen

Maar wat dan met de vaststelling van de Deense journalisten? Ook het Zweedse hoofdkantoor van H&M kwam met een verklaring op de proppen waarin werd gesteld dat kleding soms wordt verbrand uit gezondheids- of veiligheidsredenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kleding met een te hoge concentratie aan chemische stoffen of die in contact is geweest met afvalwater waardoor deze te veel bacteriën bevat. Alleen, toen de journalisten met enkele broeken naar een labo stapten, werden er geen schadelijke stoffen op gevonden...

Niet te missen