Zita Wauters (12) maakt filmdebuut ... met een sigaret

Print
Zita Wauters (12) maakt filmdebuut ... met een sigaret

Foto: BELGA

“Bweikes, ik stink helemaal naar de sigaretten”, zegt Zita Wauters tegen Dag Allemaal, nadat ze klaar is met haar allereerste filmscène. De 12-jarige dochter van Koen Wauters heeft haar filmdebuut in ‘Niet Schieten’ over de Bende van Nijvel gemaakt… met een sigaret in haar mond. Een vreemd tafereel, maar volgens de filmmakers “passend in een film uit de jaren ‘80”. Maar jongeren spiegelen zich natuurlijk wel naar influencers als Zita.

“Tien jaar geleden had niemand hier naar gekraaid”, reageert trendwatcher Herman Konings in Dag Allemaal. “De generatie ouers van toen is opgegroeid met het idee dat je als 12-jarige haast moest experimenteren met de sigaret. Nu is het overvloedig ingepeperd dat het schadelijk is.”

Zita, die haar eigen blog heeft, heeft heel wat fans, die naar haar opkijken via sociale media. Ze maakt YouTube-filmpjes voor Ketnet en heeft een Instagramaccount met maar liefst 50.000 volgers. Wat Zita doet, wordt gezien. “Er wordt nog altijd teveel gerookt in films en op televisie en jongeren worden daar wel degelijk voor beïnvloed. Als zij van die influencers zien roken, figuren naar wie ze opkijken dus, bestaat het gevaar dat zij daardoor ook naar de sigaret grijpen”, reageert Suzanne Gabriels aan Dag Allemaal, woordvoerster van Kom Op Tegen Kanker.

En Zita? Die wil helemaal niet roken. Dat moest ze op de set trouwens ook niet. Daar kreeg ze een kruidensigaret, zonder nicotine en teer voorgeschoteld, zo schrijft Dag Allemaal. Valerie en Koen Wauters moeten niet bang zijn, Zita heeft de smaak niet te pakken.

Bekijk hier onze volledige tv-gids