Nieuwe bus te hoog voor hoofdingang ziekenhuis: “Kunnen moeilijk restaurant halve meter optillen”

Print
Nieuwe bus te hoog voor hoofdingang ziekenhuis: “Kunnen moeilijk restaurant halve meter optillen”

Foto: De Limburger/Harry Heuts

Het past net niet. De luifel bij de hoofdingang van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) is te laag voor de nieuwe elektrische bussen van Arriva. Busbedrijf, gemeente en ziekenhuis zoeken samen naar een oplossing.

De nieuwe elektrobussen van Arriva zijn twintig tot dertig centimeter hoger dan de exemplaren die op diesel rijden. En dat levert een probleem op. Door het verhoogde dak kunnen ze bij de bushalte bij het AZM namelijk nét niet onder de 3,3 meter hoge uitbouw zonder de boel te ruïneren.

Het verhogen van het plafond is niet mogelijk, zegt het ziekenhuis. In die uitbouw boven de bushalte zit immers het restaurant van het AZM. “En dat kun je niet zo maar even een halve meter optillen”, constateert een zegsman van het ziekenhuis.

Als alternatief zou de gemeente Maastricht het wegdek voor de hoofdingang van het AZM wat kunnen verlagen. Maar ook dat is technisch ingewikkeld: dan krijg je daar een soort kuil, wat voor taxibusjes met hun lage uitstap dan weer lastig is.

Oplossing

De gemeente Maastricht zoekt inmiddels naar een oplossing voor dat probleem, samen met Arriva en het ziekenhuis. Wat de uitkomst wordt, is nog niet duidelijk. Maar het ligt voor de hand dat wordt gekozen voor een verplaatsing van de bushalte. “Een klein stukje”, aldus de zegsman. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de bus straks twee straten verderop stopt.”

Arriva wil de huidige dieselbussen op termijn allemaal vervangen door schone bussen. De nieuwe elektrische bussen zijn hoger dan de gewone stadsbussen, omdat op het dak onder meer een zogenoemde pantograaf zit. Daarmee kan bij speciale bushaltes onderweg de accu worden opgeladen.

Behalve bij het AZM doen zich nergens problemen voor met de hoogte van die bussen, blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Maastricht. Tunnels en andere onderdoorgangen zijn hoog genoeg. Ook elders in Limburg voorziet Arriva geen problemen.