Het is officieel: nog nooit was het zo warm zo laat op het jaar

Print
Het is officieel: nog nooit was het zo warm zo laat op het jaar

Foto: Simon Mouton

Maandagnamiddag krijgen we opnieuw warm en zonnig najaarsweer met af en toe wat hoge wolkensluiers. De maxima liggen tussen 20 en 23 graden in de Ardennen en tussen 24 en 26 graden elders in het land. Het KMI meldt dat het nog nooit zo laat in het jaar zo warm was in Ukkel.

“25 graden in Ukkel”, laat KMI-meteoroloog David Dehenauw via Twitter weten. “Het was nog nooit zo laat in het jaar zo warm daar. De meest laattijdige dag met temperaturen hoger dan of gelijk aan 25 graden was tot nu toe 12 oktober 1990. Toen was het 25,7 graden.”

Maandagavond en -nacht trekken er tijdelijk wat meer wolkenvelden over het land maar het blijft droog. Op het einde van de nacht is er vooral in de Ardennen kans op nevel of een paar mistbanken. De minima schommelen tussen 9 graden op de Ardense hoogten en 14 graden in de Kempen. De wind draait naar zuidwest en wordt zwak in het binnenland.

Dinsdag blijft het droog, met meer bewolking maar nog altijd opklaringen. In de Ardennen ontwikkelt zich stapelbewolking, in het noordwesten is het eerder hoge sluierbewolking. Het wordt wat minder warm met maxima van 18 tot 21 graden. De wind wordt overwegend zwak en veranderlijk.

Woensdag is het eerst zonnig. Later neemt vanuit het westen de hoge en later ook middelhoge bewolking toe. In de avond kan er in het uiterste westen een buitje vallen, elders blijft het droog. Het wordt nog zacht, met maxima rond 19 of 20 graden in het centrum. Donderdag is het half- tot zwaarbewolkt met plaatselijk wat lichte regen of buitjes. De maxima liggen rond 18 graden in het centrum.

Vrijdag verwachten we veel bewolking en periodiek lichte regen of buien. Met maxima rond 16 graden in het centrum verliezen we enkele graden. De wind neemt toe in kracht tot vrij krachtig en draait van het zuiden naar zuidwesten.

Zaterdag is het wisselend bewolkt met soms enkele buitjes. De wind neemt verder toe in kracht tot vrij krachtig tot aan zee krachtig en de maxima liggen rond 17 graden in het centrum. Ook zondag en begin volgende week verwachten we wisselvallig weer met soms wat lichte regen of buien bij een half- tot meestal zwaarbewolkte hemel. De maxima liggen rond de normalen van 14 graden in het centrum. Er blijft een strakke zuidwestelijke wind staan.