Urenlange versperring op E313 achter de rug: rijbaan opnieuw vrij na botsing met vrachtwagens

Print
Antwerpen -

Na een ongeval met vrachtwagens omstreeks 14.30 uur ter hoogte van Massenhoven, was de rijbaan urenlang versperd richting Antwerpen. Rond 19.30 uur kwam het verlossende nieuws dat de rijbaan opnieuw is vrijgegeven.

Maandagochtend omstreeks 10.20 uur reden ter hoogte van Massenhoven twee vrachtwagens op elkaar in bij een file, waarna de cabine van de achterste vrachtwagen vuur vatte. De voorliggende vrachtwagen vervoerde een lading snoepjes van Haribo. Ook die lading vatte vuur en ging verloren. “Er was een grote, zwarte rookpluim te zien en de cabine van de vrachtwagen stond in lichterlaaie”, zei Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Gelukkig vielen er geen gewonden.”

Door het ongeval was de rijbaan urenlang volledig versperd. Rond 12.10 uur begonnen de takelwerken. Die sleepten lang aan, onder meer omdat er behoedzaam moest worden omgesprongen met de lng-gastank van een van de vrachtwagens.

Omstreeks 14.30 uur werd ook de snelweg in de richting van Hasselt ter hoogte van Ranst gedurende drie kwartier volledig afgesloten. De politie nam die maatregel om het takelen van de vrachtwagen met de lng-gastank in alle veiligheid te laten gebeuren. Richting Hasselt ging de snelweg snel weer open, richting Antwerpen bleef hij nog langere tijd gesloten. Rond 19.30 uur kwam het verlossende nieuws dat het ongeval is afgehandeld. De rijbaan is opnieuw volledig vrij, later op de avond moet het wegdek er nog wel hersteld worden.

LNG

De brandweer was lange tijd bezig met het ontluchten van de lng-tank van de vrachtwagen. Lng staat voor Liquid Natural Gas en is de vloeibare vorm van aardgas, er rijden voorlopig nog maar zestig vrachtwagens in België met dit soort tank rond. “Het oplossen van deze situatie voorloopt zeer moeizaam. Er is een speciaal stuk uit Sint-Niklaas moeten komen om de tank te herstellen. Ook is er een expert van Volvo aangesteld. Het vooralarm van het gemeentelijk rampenplan is afgekondigd”, zegt Bart Noyens van Brandweer Zandhoven.