© BELGAIMAGE

Marokkaanse politie ontmantelt aan IS gelinkte terreurcel

De Marokkaanse politie heeft een terreurcel ontmanteld die volgens haar aan Islamitische Staat (IS) kan worden gelinkt. Er werd een tiental personen opgepakt.

De volledige cel bestond uit elf actieve leden die in verschillende Marokkaanse steden verbleven, waaronder Fez en Casablanca. De leden van de cel zouden aanslagen beraamd hebben “in gevoelige zones”. Ze zouden hun acties gecoördineerd hebben met een “afdeling” van IS, zegt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in een mededeling.

Op beelden die door Marokkaanse media werden verspreid, was te zien hoe zwaarbewapende eliteagenten een gebouw in een drukke buurt van Fez binnenvallen. De zwaarbewapende agenten konden daar “het veronderstelde brein van de cel en een van zijn medeverdachten” oppakken.

Bij de politieoperatie werden ook vuurwapens, messen, gasflessen, elektronica en chemische producten die bedoeld waren om artisanale bommen te maken in beslag genomen, aldus de mededeling.

Marokko is tot nu gespaard gebleven van IS-aanslagen. In 2003 en 2011 vielen wel twee maal tientallen doden bij aanslagen Casablanca en Marrakech.