Rechter doorprikt meelijwekkend cannabisverhaal van zestiger

Print
Rechter doorprikt meelijwekkend cannabisverhaal van zestiger

Foto: BELGA

Hechtel-Eksel -

Een 66-jarige man uit Hechtel-Eksel is vrijdag in de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot 12 maanden cel voor het opzetten van een cannabisplantage.

De voormalige frituuruitbater had een maand geleden in de rechtbank zijn acteertalent bovengehaald en diste een meelijwekkend verhaal op. Hij zou de cannabis kweken om er cannabisolie uit te winnen die de ziekte van zijn terminale schoonmoeder moest verzachten. Met veel overtuiging probeerde hij iedereen om de tuin te leiden.

De rechter doorprikte echter zijn verhaaltje waarbij de man het niet schuwde om de emotionele snaar te raken. Uiteindelijk bleek hij verzonnen te hebben dat drugs voor eigen gebruik en zijn zieke schoonmoeder waren. De opbrengst van de 172 planten in zijn kelder aan de Keverstraat was bestemd voor handel volgens het vonnis. Zijn zoon, bij wie 10 jaar geleden in Aarschot eveneens een plantage werd ontdekt, en schoondochter waren onder meer afnemers.

In zijn nadeel sprak ook dat de speurders er geen cannabisolie aantroffen. Ook stonden er teveel planten in zijn kelder waaruit moest blijken dat de drugs enkel voor eigen gebruik zouden zijn, zelfs in het geval hij cannabisolie zou winnen.

Naast de 12 maanden cel kreeg de zestiger 6.000 euro boete opgelegd en is een vermogensvoordeel van 42.200 euro verbeurd verklaard. Aan netbeheerder Infrax moet de cannabiskweker bijna 7.500 euro betalen voor het illegaal aftappen van de elektriciteit.