© VRT

‘Het Gezin’ volgt Lommelse veldrijdster Laura Verdonschot

Eén pakt vanaf 1 november uit met ‘Het Gezin’, een vernieuwende docureeks over acht onbekende Vlaamse gezinnen die maandenlang werden gefilmd. Eén van hen is de familie Verdonschot uit Lommel. Alles staat er in het teken van dochter Laura (19), die professioneel veldrijdster wordt bij Marlux-Napoleon Games.

tove

‘Het Gezin’ is vernieuwend omdat er geen cameraploeg meer aanwezig is om alles te registreren. Bij de gezinnen werden onbemande camera’s geïnstalleerd. Via persoonsdetectie begonnen de camera's te filmen, en registreerden ze de levens van de betrokkenen.

“Wij hebben ons niet zelf ingeschreven”, zegt Laura Verdonschot over haar deelname. “Op een dag kreeg men bericht van de VRT bij de Wielerbond dat ze iemand uit het wielermilieu zochten om te volgen. De federatie vond dat enorm interessant, want het is mooie gratis reclame. Ik zag er geen graten in, en heb me aangemeld. Tenslotte draagt zo’n programma op een grote zender bij tot een grotere marktwaarde en ben je een pak interessanter voor sponsors.”

Vader Paul (49) en moeder Ria (48) regelen hun leven in functie van de wedstrijdkalender van dochterlief. Overal waar Laura crost, volgt het gezin haar met de mobilhome. “Ook mijn ouders en familie zagen ‘Het Gezin’ zitten, maar we hebben wel goed afgesproken waar we onze grenzen stelden. Geen camera’s in de slaapkamer, en ook niet in de ruimtes waar we ons dienden om te kleden. Maar dat is logisch, denk ik.”

‘Het Gezin’ volgt de familie tijdens de voorbereiding op het Belgisch Kampioenschap, waar Laura een gooi doet naar de titel bij de beloften, en het WK. “Op de duur ben je je er niet meer van bewust dat de camera’s alles filmen. Ik moest daar toch voor oppassen. Je bent al snel tijdens een wedstrijd bezig over één van je collega’s, en het is niet de bedoeling dat half Vlaanderen die dingen hoort. Het WK was voor mij ietsje minder, maar echt slechte momenten heb ik in die periode van het filmen gelukkig nooit gehad.”