Vrouw krijgt betaald verlof om voor haar zieke hond te zorgen

Print
Vrouw krijgt betaald verlof om voor haar zieke hond te zorgen

Foto: Archief Shutterstock

Een Italiaanse vrouw is er in de rechtbank in geslaagd betaald verlof te krijgen om voor haar zieke hond te zorgen. De vrouw was enkele dagen afwezig geweest toen het dier ziek was en vond dat ze volgens de wet recht moest hebben op betaald verlof. De rechter gaf de vrouw gelijk.

Een administratief medewerkster van de ‘La Sapienza’ universiteit in Rome is erin geslaagd betaald verlof te krijgen om voor haar zieke hond te zorgen. De alleenstaande vrouw had niemand bij wie ze het dier kon achterlaten nadat het een zware operatie aan de keel had moeten ondergaan.

Omdat het om een huisdier ging en niet om een mens, kon de vrouw in eerste instantie geen ‘klein verlet’ inroepen om thuis te blijven voor haar hond. Gewoonlijk kan dat enkel om ernstige persoonlijke of familiale redenen, maar een huisdier telde tot nog toe niet als dusdanig.

Omdat de Italiaanse staat echter strenge wetten heeft tegen dierenverwaarlozing, met boetes tot 10.000 euro, zag ze zich echter gedwongen ermee thuis te blijven. En omdat de staat verwaarlozing verbiedt, moest ze dus ook betaald verlof kunnen nemen om ervoor te zorgen dat ze haar huisdier niet moest verwaarlozen, zo redeneerde de vrouw.

De rechter gaf haar gelijk, wat een belangrijk precedent schept volgens de Italiaanse Liga tegen dierenproeven, die de vrouw bijstond in haar juridische strijd. “Het is een belangrijke stap voorwaarts die erkent dat dieren niet gehouden worden uit winstbejag of ander voordeel. Ze zijn effectief leden van de familie”, zo klinkt het bij monde van voorzitter Gianluca Felicetti.