Leerlingen hebben hartverwarmende geste voor bekende actrice die tegen kanker vocht

Print
Leerlingen hebben hartverwarmende geste voor bekende actrice die tegen kanker vocht

De klas overhandigde het geld aan Viv en boezemvriendin Lien (beiden centraal). Foto: GVH

Sint-Niklaas -

De Smaakbar van de leerlingen van 4 Economie maakte klinkende winst, maar in plaats van het geld te houden, schenken ze het weg aan kankeronderzoek. Ze werden geïnspireerd door Viv Van Dingenen, die zelf kanker had en in de schoolraad zit.

De leerlingen van 4 Economie in Heilige Familie waren vorig jaar een dag lang zelf ondernemers, toen ze de feestzaal van de school omvormden tot een heuse Smaakbar. Daar brachten ze zelfgemaakte gerechten en dranken aan de man. Met succes en zo deden ze wat van een leerling economie mag verwacht worden: winst maken.

“Maar maatschappelijk verantwoord ondernemen is ook belangrijk. Daarom schenken we de winst aan een goed doel”, motiveert leerkracht Nadine Thuysbaert. Van een kattenopvang tot de Cliniclowns: de leerlingen brachten heel wat ideeën aan. Uiteindelijk kozen ze ervoor om het geld te schenken aan de UZA Foundation, een stichting die bezig is met innovatief kankeronderzoek.

“Actrice Viv Van Dingenen is lid van onze schoolraad en mama van oud-leerling Sterre. Zij had eierstok- en baarmoederkanker en helpt haar goede vriendin Lien Van De Kelder om geld in te zamelen voor de UZA Foundation. Momenteel werkt het UZA aan een nieuwe behandeling tegen kanker”, legt Nadine Thuysbaert uit. “Als leerkracht economie ben ik fier op mijn leerlingen! Door hun inzet en financiële bijdrage streven zij naar winst, maar dan in levenskwaliteit.”

Chemo die al 30 jaar gebruikt wordt

De twee actrices kwamen dinsdag persoonlijk langs om de cheque van 1.250 euro op te halen. “Het is zo mooi dat het studenten economie zijn die hun hart tonen. Echt lovenswaardig”, prees Viv Van Dingenen, die zelf in Sint-Niklaas woont. “Het is onwaarschijnlijk wat deze jongelui presteerden. Ook de onderlinge dynamiek dragen ze mee in hun verdere leven. Ik hoop dat hun voorbeeld gevolgd wordt door andere leerlingen en andere scholen”, zwaaide ook Lien Van De Kelder met lof.

Viv Van Dingenen wees ook op het belang van dit goede doel. “Bij kanker kun je nooit zeggen of je er helemaal vanaf bent, maar de behandeling is bij mij wel voorbij. Ik zet me graag in voor de UZA Foundation. Het bijkomende onderzoek is nodig. Ik ben nog behandeld met chemo die al dertig jaar gebruikt wordt. We moeten echt een stap verder zetten. Kanker heeft mijn leven veranderd. Ik doe alleen nog dingen die me energie geven. Ik besef hoe belangrijk het is om geen tijd te verliezen.”