Seksschandaal Hollywood wordt nóg groter: ook deze actrices zijn betrokken

Print
Seksschandaal Hollywood wordt nóg groter: ook deze actrices zijn betrokken

Het schandaal rond Hollywood-producer Harvey Weinstein neemt almaar grotere proporties aan. Steeds meer actrices getuigen over ongepast en grensoverschrijdend gedrag van de topproducent.

De bal ging aan het rollen toen de Amerikaanse krant The New York Times vorige week een artikel bracht waarin stond dat Weinstein in het verleden meerder minnelijke schikkingen had getroffen met acht vrouwen die hem beschuldigd hadden van seksuele aanranding.

Seksschandaal Hollywood wordt nóg groter: ook deze actrices zijn betrokken
Harvey Weinstein. Foto: Photo News

De 65-jarige man, die hoort tot de machtigste mensen in Hollywood, zou de afgelopen dertig jaar de vrouwen betaald hebben om geen klacht voor aanranding of ongewenst fysiek tegen hem in te dienen, schreef de krant. Het bleek onder andere om actrices Ashley Judd en Rose McGowan te gaan. Judd had het over een voorval eind jaren negentig. Maar ook bijna 20 jaar later is er nog niets veranderd, zo bleek ook uit een getuigenis van juriste Emily Nestor. Haar carrière zou een boost krijgen als ze zou ingaan op de avances van Weinstein.

“Verschrikkelijk trauma”

Na die onthulling kwamen er steeds meer getuigenissen boven water. Zo had de Italiaanse actrice Asia Argento het in magazine The New Yorker over hoe Weinstein haar had verkracht. Argento vertelt hoe Harvey orale seks met haar had, zonder toestemming, in 1997 in een hotelkamer aan de Côte d’Azur. “Het stopte niet, het was een nachtmerrie, een verschrikkelijk trauma”, zegt Argento, die eraan toevoegt dat ze zich verplicht voelde om op de avances in te gaan. Actrice Lucia Evans beschuldigt Weinstein in datzelfde artikel: de producent zou haar gedwongen hebben tot orale seks in 2004. Nog een andere vrouw, die anoniem wil blijven, zegt in dat artikel iets gelijkaardig.

Ook Italiaans model Ambra Battilana Gutierrez werd de voorbije dagen aan het lijstje toegevoegd van vrouwen die door Weinstein werden lastig gevallen. Net als Italiaans-Amerikaanse actrice Mira Sorvino.

Kijken naar masturbatie

Voormalig actrice Louisette Geiss vertelde begin deze week tijdens een persconferentie in Los Angeles hoe Harvey haar in 2008 tijdens het Sundance Film Festival dwong naar hem te kijken terwijl hij masturbeerde, en ze de kamer waarin dat gebeurde niet mocht verlaten.

“Net voor ons gesprek hadden we nog de hand geschud, en had hij beloofd dat hij me niet zou aanraken”, zegt Geiss. “Hij lachte er wat mee. We gingen daarna naar zijn hotelkamer en we hadden een goed gesprek over de film waar hij mee bezig was en de film waar ik aan meewerkte. Hij leek oprecht geïnteresseerd.”

Dertig minuten later veranderde dat. “Hij excuseerde zich en ging even naar de wc. Niet veel later kwam hij terug. Hij had enkel een badjas aan, zijn penis was zichtbaar. Hij kroop in het bad en begon te masturberen. Toen ik mijn handtas nam om de kamer te verlaten, snelde hij uit het bad, nam hij me bij de arm en trok hij me mee in de badkamer; hij smeekte me of ik wilde kijken hoe hij masturbeerde. Hij zei meerdere keren dat als ik zou blijven en zou toekijken, hij ervoor zou zorgen dat mijn filmscript groen licht zou krijgen. Maar ik greep al mijn moed bij elkaar en verliet de kamer.”

Voormalig nieuwsanker Lauren Sivan had eerder al een gelijkaardig incident over Weinstein verteld.

“Hij legde zijn handen op mijn lichaam”

En dinsdagavond kwamen daar nog twee klinkende namen bij. Actrice Gwyneth Paltrow vertelde hoe ze vlak voor de opnames van de film Emma door Weinstein, de producer van de film, op zijn suite in het Peninsula Beverly Hills-hotel werd geroepen, zogezegd voor een werkvergadering.

Seksschandaal Hollywood wordt nóg groter: ook deze actrices zijn betrokken
Gwyneth Paltrow. Foto: AP

“Ik had er alle vertrouwen in”, zegt de actrice in The New York Times. “De uitnodiging stond op fax en was verstuurd door het Creative Artists Agency, het gerenommeerde agentschap dat mij vertegenwoordigde. Daarbij: ik zag Weinstein eerder als nonkel Harvey dan als de machtige Hollywood-producer. Hij was mijn mentor, mijn kompas.”

Maar de hotelontmoeting werd een drama voor de jonge actrice. “Ik was nog maar net binnen op de kamer of Harvey Weinstein legde zijn handen op mijn lichaam en trachtte mij te masseren. Hij zei: ‘Laten we naar mijn kamer gaan, daar kan ik je makkelijker verwennen’. Ik was versteend”, zegt Paltrow.

Brad Pitt dreigt

De actrice is de kamer buitengelopen en ging alles meteen vertellen aan Brad Pitt, die toen haar vriendje was. Op een filmpremière even nadien confronteerde Brad Pitt Weinstein met wat Gwyneth hem had verteld. Hij zei tegen Weinstein: “Durf nooit nog één vinger naar Gwyneth uit te steken.”

Maar daar liet Weinstein het niet bij. Hij zocht opnieuw contact met Paltrow en dreigde haar af: ‘Als je dit nog verder vertelt, kom je nooit nog aan de bak in Hollywood.’ Hij schreeuwde toen echt tegen mij. Ik was bang dat ik de beloofde rol in Emma niet zou krijgen.”

Een paar jaar later was Gwyneth Paltrow dé Hollywood-actrice. Voor haar rol in Shakespeare in Love won ze een Oscar. Ook die film was een productie van Harvey Weinstein. “Ik stond daar op dat podium met dat Oscar-beeldje in mijn hand en durfde aan niemand mijn groot, lelijk geheim verklappen. Ik moest maar blijven staan lachen en vriendelijk met Weinstein voor de fotografen poseren.”

“Wilde nooit meer met hem werken”

Ook Angelina Jolie werd het slachtoffer van de ongewenste avances van Harvey Weinstein. Ook zij vertelt hoe ze door Weinstein naar zijn hotelkamer werd geroepen. “Dat was in de periode van de release van de film Playing by Heart. In een mail aan The New York Times schrijft Jolie dat ze de avances weigerde en dat ze andere jonge actrices voor de man waarschuwde. “Zelf heb ik na die ene nare ervaring nooit meer met hem willen werken.”

Hand op zijn kruis

Seksschandaal Hollywood wordt nóg groter: ook deze actrices zijn betrokken
Rosanna Arquette. Foto: AP

Franse actrice Judith Godrèche blijkt ook een slachtoffer.

En The New York Times laat ook Rosanna Arquette aan het woord. Ook zij werd het slachtoffer van de hotel-invitatie van Weinstein, zo blijkt intussen. Toen ze gecast was voor I’m not that Girl moest ze het script komen ophalen in diens hotelkamer. Ook zij werd gevraagd of ze een massage wilde geven. “Toen ik binnenkwam had Weinstein enkel maar een badjas aan. Hij klaagde over nekpijn en wilde een massage op zijn bed. Ik zei dat hij een professionele masseuse moest bellen. Maar hij greep mijn hand en duwde die in zijn kruis. Dan ben ik weggelopen.”

Scheiding

Het schandaal heeft intussen ook gevolgen voor Harvey zelf. Zijn echtgenote Georgina Chapman heeft de scheiding aangevraagd en hij zette een stap opzij als hoofd van zijn bedrijf The Weinstein Company. Hij bood ook zijn verontschuldigingen aan, maar is ook van plan de Amerikaanse krant The New York Times aan te klagen omdat de berichtgeving “foutief en lasterlijk” was.