Hilde Van Mieghem: “Ook hier weten actrices maar al te goed voor wie ze moeten oppassen”

Print
Hilde Van Mieghem: “Ook hier weten actrices maar al te goed voor wie ze moeten oppassen”

Foto: carlo coppejans

Actrice Hilde Van Mieghem kijkt niet op van de onthullingen rond Harvey Weinstein.

De filmproducent wordt door Amerikaanse topactrices en medewerksters beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik. “Dat gebeurt niet alleen in Hollywood, ook hier worden jonge vrouwen nog te vaak het slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Overal, ook gewoon op straat.”

Van Mieghem kan zich niet voorstellen dat het misbruik door Harvey Weinstein niet geweten was. “Vrouwen praten over dat soort zaken met elkaar. Ook hier in ons beroep weten vrouwen voor wie we moeten oppassen.”

“Dit soort gedrag is eigen aan macho’s en mannen die vinden dat ze zich alles kunnen veroorloven”, aldus Hilde Van Mieghem in ‘De wereld vandaag’ op Radio 1. “Het verbaast mij niet eens, want zo worden sommigen opgevoed, net zoals met racisme.”

“Er zijn idioten die denken dat ze vrouwen zo moeten benaderen en vaak heeft dat te maken met machtsposities. Jonge vrouwen, ook in mijn omgeving en die van mijn dochter Marie, komen nog te vaak in aanraking met seksueel overschrijdend gedrag. Maar we pikken dit niet meer. Het moet maar eens gedaan zijn om klachten af te wimpelen worden alsof dat gedrag niet bestaat en vrouwen zich die zaken inbeelden.”