Schreurs op dinsdag

Café Armand

“Wat houdt de burgemeester van Hamont-Achel tegen om ook een wietteelt op te zetten?”

Dat is inderdaad de vraag, nu bij de Nederlandse regering-in-wording uitlekte dat ze zelf wietplantages zou gaan uitbaten. Wie teelt? Voortaan de overheid zelf. ‘Een proefproject’ noemen ze het. Zelden stond dit begrip zo op zijn plaats als hier.

Naar goede gewoonte verstrekken wij graag gratis advies aan de burgemeesters uit de grensregio, die in de maandagkrant hun mening te kennen gaven. Allemaal krijgen ze ruim onvoldoende van ons, behalve Theo Schuurmans van Hamont-Achel. In Kinrooi, Lanaken, Riemst en Maaseik waren ze tegen tot bijna-tegen, maar Theo Schuurmans verklaarde: “Ik vind het een moedige beslissing. Waarom zou je dit experiment niet proberen?” Zijn quote stond op pag. 4 zeer terecht in een blauw kadertje, omdat het hier om blowen gaat.

Wat is het gevolg van dit standpunt? Binnen de maand kent heel Vlaanderen en tel Nederland er maar bij, Theo Schuurmans. Hij zal gevraagd worden voor ‘Terzake’, ‘De Afspraak’, ‘Telefacts’, later zal hij onvermijdelijk opduiken in ‘De Slimste Mens’, ‘Achter de Rug’, als voetbalanalist in ‘Sports Late Night’ en wie weet zelfs in ‘Boer zoekt Vrouw’. Maakte hij een uitschuiver? Hij woont in Achel in de Slipstraat, die man is dus wat gewoon. Wanneer de rook om het hoofd is verdwenen, kan hij altijd zeggen: “Och, ‘t is iets van de Hollanders.”

Als Theo Schuurmans dit een moedige beslissing vindt, wat houdt hem dan tegen om ook in zijn gemeente een wietteelt op te zetten? Een lucratieve handel, die snel wortel zal schieten in de buurgemeenten, zodat Limburg in twee delen zal opgesplitst worden: fruitplantages in het zuiden, wietplantages in het noorden. In het kleurrijke Heers, waar het elke dag kletterende ruzie is, zullen ze een overplaatsing naar Noord-Limburg aanvragen. Half Limburg kan in recordtempo steenrijk worden, hetgeen de rest van Vlaanderen stinkend jaloers maakt. Al het geld dat we eraan verdienen, vloeit naar Hamont-Achel, waar het veilig opgeborgen wordt. Want, zoals u weet, in Achel hebben ze een kluis.