Herkse Wereldwinkel houdt Fair Trade hoog

Print
Herk-de-Stad - Voor de 16de keer op rij wordt er dit jaar De Week van de Fair Trade georganiseerd. Ook Herk-de-Stad maakt zich hier opnieuw warm voor. Sinds 2005 is deze gemeente een FairTradeGemeente. Dit betekent dat zij en haar inwoners eerlijke handel en duurzame landbouw steunen en er ook effectief werk van maken.

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet in heel het land. Zowel op nationaal niveau met een algemene campagne, als op lokaal vlak in de verschillende deelnemende gemeenten. 10 dagen lang worden er activiteiten georganiseerd die je op een leuke manier laten kennismaken met eerlijke handel en eerlijke producten.
Deze week is een initiatief van het Trade for Development Centre van het Belgisch Ontwikkelingsagentschap in samenwerking met de belangrijkste fairtradeverenigingen in België.
"Ontwikkelingssamenwerking is een sterke traditie in onze gemeente", klinkt het in Herk-de-Stad. Ze mikt op een evenwichtige samenwerking tussen Noord en Zuid. Menselijke waardigheid, economische stabiliteit en duurzame relaties zijn enkele punten op de agenda die in het oog springen.
De Noord-Zuidverbinding kan ten volle ontplooid worden met behulp van subsidies, logistieke en promotionele ondersteuning. Zo zet de gemeente zich onder andere in voor Broederlijk Delen, 11-11-11, Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking en Plan.
Samen met deze projecten zijn de Oxfam Wereldwinkel en de Weggeefwinkel in Herk-de-Stad organisaties die het hele jaar door lopen. De Week van de Fair Trade geeft deze inzet nog een extra duwtje in de rug.
"Vooral de Wereldwinkel houdt zich bezig met De Week van de Fair Trade", zegt Jenny Spiessens, ondervoorzitter van de Gemeentelijke Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking. "De Wereldraad zal ook zijn activiteiten steeds omkaderen in het licht van Fair trade om de mensen bewust te maken. Vorige zondag was het sponsorloop rond het Schulensmeer en daar kregen de lopers die op de tweede en de derde plaats geëindigd waren een flesje fruitsap van de Wereldwinkel. We deelden hier ook flyers uit om de Wereldwinkel te promoten."
Spiessens vertelt ook dat er deze week in de Wereldwinkel specifieke acties lopen die met de Week van de Fair Trade te maken hebben. Op deze manier leggen ze nog meer dan anders de nadruk op het eerlijk handelen en het gebruik van eerlijke producten.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio