© Shutterstock

Dit is volgens de wetenschap de beste manier om een relatie te verbreken

Breken met je partner is allesbehalve makkelijk, maar er bestaan wel manieren om het pijnlijke nieuws goed over te brengen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Brigham Young-universiteit in het Amerikaanse Utah.

vwh

Een team onderzoekers nodigde 145 mensen uit en legde hen verschillende hypothetische scenario’s voor van hoe een liefdesrelatie zou kunnen eindigen. De proefpersonen moesten vervolgens de manier waarop de boodschap werd overgebracht beoordelen op basis van duidelijkheid, eerlijkheid, vastberadenheid, redelijkheid en efficiëntie. Er werd hen ook gevraagd hoe ze zelf het liefst het nieuws van en breuk zouden vernemen.

Bufferfunctie

Wat blijkt? De meeste mensen verkiezen een directe en duidelijke aanpak als het op een liefdesbreuk aankomt. Volgens het grootste deel van de proefpersonen heeft het geen enkel nut om er een heel gesprek rond op te bouwen of verzachtende omstandigheden te creëren. “Een botte “ik dump je” is wellicht te direct. Je hebt een buffer nodig zoals het zinnetje “we moeten eens praten”, zegt hoofdonderzoeker Alan Manning. “De andere partij heeft dan een paar seconden om zich voor te bereiden op slecht nieuws.”

Rond de pot

Volgens de wetenschappers is een directe aanpak niet alleen op relationeel vlak de beste. Het onderzoek toont nog aan dat slecht nieuws op medisch vlak meestal geen emotionele buffer behoeft. Als je een ernstige diagnose krijgt zoals die van kanker, willen de meesten niet dat de dokter rond de pot draait. Als je huis in brand staat, dan wil je het ook meteen weten zodat je kunt actie kunt ondernemen.”

Meer over Seks en Relaties

Niet te missen