Cantus in de Sint-Martinusscholen

Print

Foto: Brigitte Ramaekers

Herk-de-Stad - Het is een traditie in de Sint-Martinusscholen: op de eerste dinsdag van oktober worden in de namiddag de kelen gesmeerd, de eetzaal gepimpt, de studentencodex en de voorzittershamer vanonder het stof gehaald om de zesdejaars kennis te laten maken met een fenomeen uit het studentenleven, de cantus.

Met een hamerklop werd het startsein gegeven en het traditionele ‘Io Vivat’ weerklonk. Dankzij de muzikale omlijsting door een gelegenheidsgroep van leerkrachten en sympathisanten werd elke dissonant overstemd. Er werd ad libitum (met kleine slokjes) gedronken met de toestemming van de Praeses. Enkelen waagden het stiekem van het gerstenat te nippen en werden betrapt door de schachtentemmer van dienst. Als straf mochten ze bij het kikkerlied van stoel naar stoel springen en daar telkens een glas water ledigen. Met het Limburgs volkslied werd het eerste deel van de avond beëindigd. Er volgde een ‘tempus commune’ voor een toiletbezoek.
Na de pauze veroverden de leerlingen het podium en lieten zij hun muzikaal zangtalent horen, afgewisseld met verzoeknummers die door de leerkrachten gezongen en gespeeld werden, al dan niet ondersteund door zesdejaars. Veel lachende gezichten, het bewijs dat het hoofddoel bereikt werd: een gezellig samenzijn voor de zesdejaars van alle studierichtingen. Stipt om 22 uur verstomde muziek en zang en werden de lichten gedoofd.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio