Bonden zetten druk op directie van Sappi

Print
Bonden zetten druk op directie van Sappi

“Zelfs na drie weken is Sappi nog niet bereid om bestaande afspraken niet te veranderen. Oudere werknemers voelen zich miskend”, aldus de vakbonden. Foto: Tom Palmaers

Lanaken -

De vakbonden bij de papierproducent Sappi hebben de sociale vrede opgezegd. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront van ACV en ABVV donderdag laten weten. “De directie probeert voortdurend in te breken op bestaande cao’s”, zegt ABVV-secretaris Jan Staal. De bonden verwachten voor zondag een reactie. Daarna komen acties weer wat dichterbij.

Vorige week kwam de papierfabriek in Lanaken nog positief in het nieuws. Het bedrijf krijgt van de Vlaamse Regering een subsidie van 4 miljoen euro naar aanleiding van investeringen die in Lanaken goed zijn voor 150 nieuwe banen. Goed nieuws voor een bedrijf dat de voorbije jaren verschillende keren het onderwerp was van herstructureringen en saneringen. “Met de plannen die nu op tafel liggen, zijn we gewapend voor de komende jaren”, aldus bedrijfsleider Eric Raedts.

De vakbonden houden echter een slag onder de arm. “De 150 jobs waarvan sprake, komen er alleen als het volledige investeringsprogramma wordt uitgevoerd, maar het is verre van zeker dat dit gebeurt”, aldus ACV-secretaris Cis Sterkens. “Voorlopig gaan we dan ook uit van 100 nieuwe jobs.”

Momenteel werken bij Sappi ruim 450 mensen. Het bedrijf dat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert en op 14 en 15 oktober een grote opendeurdag houdt, produceert per jaar een half miljoen ton papier, voornamelijk voor de tijdschriftenmarkt.

Sociaal overleg

Inmiddels liggen vakbonden en directie op ramkoers naar aanleiding van de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor dit en volgend jaar. “De directie blijft lang verworven rechten in vraag stellen”, aldus Jan Staal van het ABVV. “Onder meer met de afbouw van eindeloopbaanregelingen. Zelfs na drie weken onderhandelen is Sappi nog steeds niet bereid om de pogingen te staken bestaande afspraken te veranderen. Vooral werknemers ouder dan 50 voelen zich miskend.” ACV-secretaris Cis Sterkens verwijt de directie bovendien dat nooit echt werk werd gemaakt van werkbaar werk voor oudere werknemers, die door het optrekken van de pensioenleeftijd langer aan de slag moeten blijven.

Eerder deze week verspreidden beide vakbonden een pamflet waarin ze hun grieven kenbaar maken. De afbeelding van een citroen op het pamflet liet weinig aan de verbeelding over. “Na drie dagen heeft de directie nog steeds niets van zich laten horen”, aldus Staal. “Er rest ons dus alleen het opzeggen van de sociale vrede. Dat wil zeggen dat de directie tot 8 oktober tijd heeft om te reageren.”

Verrast

Fabrieksdirecteur Eric Raedts reageerde donderdag verrast op het opzeggen van de sociale vrede. “Wij reageren nooit op pamfletten”, aldus Raedts. “Wij gebruiken daartoe de geëigende overlegkanalen.”

Raedts is ook verrast door de timing. “We zijn immers nog altijd aan het onderhandelen, er was trouwens al een volgende datum vastgelegd”, aldus de bedrijfsleider die alsnog hoopt op een onderhandeld akkoord.