Passie voor plastiek en Belgische trendsetter: de hoogtepunten van de Parijse modeweek

De modeweken in de vier grootsteden New York, Londen, Milaan en Parijs zijn achter de rug. Ook de laatste

fashion week

maakte enkele trends duidelijk voor komende lente. Een overzicht van de momenten die nog even zullen blijven nazinderen.

vwh

Passie voor plastiek

Zowel bekende als minder bekende merken zetten in op plastic. Bij het Franse modehuis Chanel was dat zelfs voor de volle honderd procent: van geherinterpreteerde regenkapjes, regenjasjes voor je handtas tot waterproof laarzen: als het in de lente regent, moet je nu eenmaal safe zitten.

Kristalheldere blikken

De glittertrend op de catwalk is niet nieuw, maar onze landgenoot Dries Van Noten tilde de hype naar een hoger niveau. Hij beperkte zich niet tot oogschaduw met glitter, maar make-upartiest Peter Philips voorzag de modellen van kristalletjes rond de ogen, op de lippen en zelfs in het haar.

Blote billen

Dat het hotpants mogen zijn als het bloedheet is van de Belgische ontwerpster Véronique Leroy. Toen de modellen terug naar de backstage liepen via de catwalk, konden de aanwezigen hun bilpartij zien - zo kort mogen broekjes dus zijn. Opvallend: de ontwerpster koos niet voor luchtige stofjes, wel voor winterse materialen zoals velours en wol.

Locatie, locatie

De collectie voor het eerst aan het grote publiek tonen is één ding, dat op een bijzondere locatie doen is minstens even belangrijk om het legendarische gehalte van de modeshow op te krikken. Bij Chanel werd een rots met drie watervallen - gebaseerd op de Zuid-Franse Gorges du Verdon - nagemaakt. Saint Laurent bouwde een catwalk onder de Eiffeltoren en de modellen van Louis Vuitton mochten in sprankelende outfits paraderen in het Louvre.

De blunder van Balenciaga

De hele modewerel heeft het er inmiddels al over gehad: de Crocs met plateauzolen van Balenciaga. Missie geslaagd als het merk buzz wilde creëren, maar of er veel mensen het opvallende schoeisel zullen kopen? Dat valt af te wachten. Vlaamse modemensen, onder wie stylisten Jani Kazaltzis en Jody Van Geert, zijn er alvast niet over te spreken en bestempelen de schoenen als “lelijk”.

Modellen op leeftijd

Dat het niet altijd piepjonge meisjes moeten zijn op de catwalk. De Amerikaanse actrice Jane Fonda (79) en haar Britse collega Helen Mirren (72) straalden in hippe outfits als ambassadrices van het Franse cosmeticamerk L’Oréal. Fonda maakte veelvuldig een peace-teken en gaf Naomi Campbell een kus in het publiek, Mirren verkocht veel show met haar wandelstok.

Meer over Helen Mirren

Niet te missen