Geweld in Catalonië: "Meer dan 700 gekwetsten", Spaanse premier: "Er is geen referendum geweest"

Print
Het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië is na een door politiegeweld overschaduwde dag afgelopen. Na elf uur sloten de kiesbureaus volgens de regionale regering in Barcelona zoals gepland om 20 uur. De Spaanse premier Mariona Rajoy blijft erbij dat de volksraadpleging illegaal was - “Er was vandaag geen referendum” - en het aantal gewonden is opgelopen tot 844. Voor de Catalaanse leider Carles Puigdemont is het resultaat al duidelijk: “We hebben het recht verdiend om een staat te zijn.”

Het zijn verschrikkelijke beelden die zondag vanuit Spanje de wereld rondgingen. Politie-eenheden gaan als stoottroepen tekeer in de straten van Catalonië. Om negen uur 's morgens beginnen de interventies van de Guardia Civil en Policía Nacional, die onder de bevoegdheid van Madrid vallen. Voor verschillende kiesbureaus valt de oproerpolitie de burgers rabiaat aan, trappen erop los, sleuren hen aan de haren en slepen hen over de grond.

Later werden her en der ook rubberen kogels afgevuurd en de wapenstok ingezet - dit alles om het door Justitie en de centrale regering in Madrid verboden onafhankelijkheidsreferendum in de weerspannige regio tegen te houden. De regionale regering van Carles Puigdemont handhaafde zondag de volksraadpleging ondanks een verbod van het constitutioneel hof en tegen de wil van de centrale regering in Madrid.

?Het Catalaanse ministerie van Gezondheid deelde zondagavond mee dat het aantal gewonde burgers inmiddels is opgelopen tot 761. Twee van hen bevinden zich in kritieke toestand. De meeste gewonden vielen in de hoofdstad Barcelona. De slachtoffers wordt gevraagd bij de Catalaanse politie klacht neer te leggen tegen de Guardia Civil. Volgens Binnenlandse Zaken in Madrid werden 12 agenten lichtgewond.

“Geen referendum”

Zondagavond om 20 uur sloten de stembureaus officieel. De Spaanse premier Mariono Rajoy heeft zondagavond, net nadat de stembureaus sloten, in een persconferentie herhaald dat de volksraadpleging illegaal was. “Er was vandaag geen referendum in Catalonië maar een enscenering”, sprak hij.

De Spaanse staat heeft bewezen dat ze "met alle haar ter beschikking staande rechtsmiddelen kan reageren op elke provocatie". De Catalaanse regionale regering heeft "fundamentele rechten geschonden" en tegen de wettelijkheid van de democratische samenleving gehandeld. Hij noemde het verboden referendum "een aanfluiting van de democratie".

Rajoy wees met beschuldigende vinger naar de Catalaanse regionale regering voor het gewelddadig optreden van de staatpolitie. "De verantwoordelijken zijn zij die de wet hebben overtreden", zei de Spaanse premier. "Wij hebben enkel onze plicht vervuld en de wet gevolgd".  

Schande voor Europa

De woordvoerder van de Generalitat de Catalunya, Jordi Turull, zei in een eerste balans dat ondanks de maatregelen van de staatspolitie om de stemming te voorkomen van de 2.315 voorziene kiesbureaus er slechts 319 gesloten bleven. De getroffen kiezers mochten echter uitwijken naar een ander stemlokaal, ook al waren ze daar niet geregistreerd. “Als er een dag is, dat het zin heeft om te gaan stemmen, dan was het vandaag wel”, zei hij. Turull noemde de “onderdrukking door de Spaanse staat” een “schande voor Europa” en een “internationaal schandaal”.

De stembureaus zijn zondagavond om 20 uur gesloten. De stemmen worden nu geteld, maar het is nog onduidelijk hoe lang dat precies zal duren. In meerdere steden werd al vastgesteld dat mensen de straat opkwamen om de overwinning te vieren.

Ook de Catalaanse leider Carles Puigdemont lijkt niet te twijfelen aan het resultaat van de volksraadpleging. “We hebben het recht verdiend om een staat te zijn”, laat hij zondagavond weten. De deur staat volgens de leider dan ook open om de onafhankelijkheid uit te roepen.