BINGETIP. 'The Good Place': een ticketje richting hemel

Print
Waar gaan we naartoe als we sterven? Een vraag zo oud als die over wat ons doel is op deze aardkloot en wie er nu weer het laatste koekje heeft opgegeten. Wie daarbij moet denken aan engeltjes op wolkjes, raden we aan om nu een schietgebedje te prevelen.

Volgens ‘The Good Place’, een hemelse comedyserie op Netflix, is het hiernamaals een perfecte wijk waar degenen die het meest volmaakte leven geleefd hebben - dat wordt volgens een ratingsysteem bepaald - in kasten van villa’s mogen wonen, alles mogen doen wat hun hartje begeert en een soulmate hen voor de rest van de eeuwigheid vergezelt. 

Het is daar waar Eleanor Shellstrop (Kristen Bell) na haar dood begroet wordt door Michael (een magistrale Ted Danson) - de nogal bizarre architect van deze Goede Plaats - na een leven vol goede daden en wereldverbetering. Eén probleempje: Eleanor deed allesbehalve dat. Een administratief foutje zorgde ervoor dat deze “hooguit middelmatige mens” (haar woorden) per ongeluk op de juiste plaats belandde. Aan haar soulmate Chidi (een professor moraalleer, toevallig) om ervoor te zorgen dat Eleanor alsnog haar plaatsje in de Goede Plaats verdient.

‘The Good Place’ is fris en laat het soms muffe genre dat sitcom is weer uit de doden opstaan. Zwaarwichtige filosofische vraagstukken worden er gezwind getackeld: moppen over Plato mogen al eens uit hun grot komen, bij momenten lijkt het concept een poging van Jean-Paul Sartre (u weet wel: die doemdenkende Fransman die de hel als “andere mensen” definieerde) om eens lollig voor de dag te komen. Niet dat u een boekenwurm moet zijn om uw weg in het hiernamaals te vinden: Bell en Danson acteren goddelijk en de grappen gaan erin als rijstpap opgeschept met gouden lepeltjes.

Mogen we u nog één ding vragen voor u uw weg richting Grote Humorpoort begint te bingen? Laat het googelen voor wat het is en stap spoilervrij het eerste seizoen in. U zult beloond worden met een twist op het einde die M. Night Shamyalan groen zal doen uitslaan van jaloezie.

Seizoen 1 nu te zien op Netflix, elke week een nieuwe aflevering van seizoen 2.