© Igor Philtjens

De favoriete plek van gedeputeerde Philtjens

“Opnieuw hebben we de 44 gemeenten met elkaar kunnen verbinden rond één centraal thema, maar met 44 unieke verhalen”, stelt gedeputeerde van Cultuur, Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens.

Igor Philtjens

Uit de collectie Duitse glasnegatieven (1917-1918) en andere fotocollecties selecteerden het PCCE en de Limburgse gemeenten samen 44 beelden uit de Eerste Wereldoorlog in het nieuwe project ‘Dit Zien Wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen’. Deze beelden geven een blik op onroerend erfgoed, vooral gebouwen en voorwerpen, van 100 jaar geleden. Ondertussen is het begrip erfgoed echter geëvolueerd en verruimd. Erfgoed vertelt ons wie we zijn en van waar we komen. Het geeft ons een identiteit. Daarom willen we met dit project het publiek ook uitdagen om mee na te denken over erfgoed in hun dagelijkse omgeving: Wat vind ik belangrijk? Wat vind ik dat bewaard moet blijven?

“Ook dit keer is de inbreng van de Limburgers cruciaal. Dit is van oorsprong een Wereldoorlog I-project, maar we willen ook naar de toekomst kijken en op zoek gaan naar 44 nieuwe beelden van ‘erfgoed vandaag’,” geeft gedeputeerde Philtjens aan. “Erfgoed krijgt een nieuw leven als mensen het een plaats geven in hun eigen wereld. Dat is de beste bescherming.”

Met een fotowedstrijd, die loopt van 10 september tot 30 november 2017, daagt dit project alle Limburgers uit om met een andere blik naar hun omgeving te kijken. Welk gebouw of landschap - van volkscafé tot kerk – is belangrijk en moet zeker bewaard blijven voor de toekomst? “Ik geef alvast een voorzet met mijn favoriete plek,” aldus gedeputeerde Philtjens.

“De Mombeekvallei in Alken blijft mij verrassen. Dit prachtig stukje natuur laat me niet alleen tot rust komen tijdens een lange wandeling, het geeft me ook de nodige energie tijdens het joggen. En iedere keer weer kruisen twee kleine reetjes mijn pad: geweldig! Jammer dat ik niet snel genoeg was om ze te fotograferen.” vertelt gedeputeerde Igor Philtjens over zijn favoriet stukje erfgoed.